Vrijedni Let's Do It tim u akciji
4

Volonteri čiste ruglo Sarajeva: Građani ne slijede naš primjer

Piše: D. B.
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pokret Let's Do It organizuje akcije čišćenja zelenih površina, divljih deponija i zaštićenih područja. Volonteri ovog pokreta imaju jedan cilj, a to je ljepša i čistija BiH. Danas su čistili divlju deponiju u Sarajevu.

Prve proljetne dane volonteri pokreta Let's Do It u Sarajevu su iskoristili za čišćenje još jedne velike divlje deponije smeća, koja se nalazi između Željezničke stanice i Avazovog tornja. U akciji je učestvovalo oko 30 volontera. Među njima je bio i Božidar Mihajlović, koordinator prošlogodišnje velike akcije čišćenja "Očistimo planetu za jedan dan", koja je na nivou BiH privukla više od 37.000 volontera, a prikupljeno je oko 5.500 tona smeća.

"Kao pokret Let's Do It ne želimo čistiti samo jednom godišnje kada je velika akcija, nego je cilj da budemo korisni svakog dana. Danas je lijepo vrijeme pa smo odlučili počistiti jednu divlju deponiju smeća koja se nalazi na frekventnoj lokaciji između Željezničke stanice i Avazovog tornja", izjavio je Mihajlović za Klix.ba.

On je rekao da je odziv na manje akcije poput ove također manji, ali da je ipak zadovoljavajući. Na akciju čišćenja divlje deponije na lokalitetu između Željezničke stanice i Avazovog tornja građani nisu pozivani, nego su se tog zadatka prihvatili aktivni volonteri pokreta Let's Do It.

"Odlučili smo da ovaj posao uradi naš tim koji broji oko trideset aktivnih volontera. Iskoristili smo lijepo vrijeme kako bismo uradili nešto korisno za naš grad", poručio je Mihajlović.

Djeca moraju znati više o važnosti čiste okoline

U akcijama pokreta Let's Do It učestvuju volonteri različitih starosnih dobi.

"Našim pozivima se odazivaju i mlađi i stariji, dakle, svi oni koji žele da vide čist grad i prirodu, bez obzira na godine", kazao je koordinator projekta i dodao da edukacija djece u školama i porodicama o važnosti očuvanja životne sredine nije dovoljna te da pokret čini sve kako bi se to promijenilo.

"Sve polazi od porodice. Nažalost, roditelji jako malo uče svoju djecu i ne daju im dobre primjere o zaštiti okoline. Zato se mi trudimo da to učinimo našim prezentacijama i radionicama koje organizujemo u školama. Cilj je pomoći najmađima da shvate da priroda nije tu da se iskorištava i prlja, nego da je trebamo voljeti i brinuti o njoj", poručio je Mihajlović.

Pozitivna stvar je to što se pokretu priključuju novi volonteri, a i pojedini građani često pomažu i bez poziva.

Amra Kazić je jedna od najstarijih volonterki u pokretu Let's Do It.

"Motivacija su mi ekološka pitanja i vraćanje duha volonterizma, jer zajedno možemo uraditi mnogo dobrih stvari. Ne trebamo čekati da to neko uradi za nas, nego trebamo zajedničkim naporima u saradnji sa vladinim i nevladinim sektorom napraviti dobre stvari za našu državu", smatra Kazić.

I ona se slaže da je edukacija najmlađih o ekološkim pitanjima veoma bitna.

"Izuzetno je bitna edukacija najmlađih u školama, a još važnije je da o ekologiji uče u svojim porodicama. Ukoliko dijete od roditelja nauči da ne baca smeće tamo gdje ne treba, onda ono cijelog života zna da smeću nije mjesto na ulicama, livadama, šumama i slično. Škole su veoma bitne, ali i kućni odgoj", ističe Kazić.

Mlada volonterka: Situacija je kritična

Arnela Mulahmetović je mlada volonterka koja je članica pokreta godinu dana. Istu ovu je lokaciju čistila i prošle godina.

"Učestvovala sam u akciji na ovom mjestu 9. septembra, a evo, sad je situacija gora nego što je bila prije čišćenja prošle godine. Ljudi ne slijede naš primjer, ali ćemo to pokušati da popravimo. Želim da BiH bude čistija, da budemo ekološki osvješteniji jer je situacija kritična", rekla je Mulahmetović.

Pokret Let's Do It u narednom periodu planira nove akcije čišćenja u BiH.

"Za 18. maj planiramo veliku akciju čišćenja cijele BiH. Ovog puta imamo veće ambicije jer želimo da u akciji sudjeluje 100.000 građana naše države. Cilj je ukoniti najmanje 20.000 tona smeća. Prije toga će se organizovati manje pilot akcije u kojima će se čistiti manje deponije smeća. Svakako ćemo pozvati građane da se uključe. Planiramo čistiti izletište Barice, možda Igman i Bjelašnicu jer i tamo ima divljih deponija smeća. Kad god bude vrijeme dozvoljavalo, potrudit ćemo se da uradimo nešto korisno", rekao je Mihajlović.