{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Vojnici i policajci studentima pokazali svoje vještine

S
18.5.2011. u 17:14
0
10
Vojnici i policajci studentima pokazali svoje vještine
0
Studenti Univerziteta u Sarajevu danas su posjetili Brigadu taktičke podrške i vojnu lokaciju "Rajlovac OS BiH", a u organizaciji NATO misije u BiH i Oružanih snaga BiH. Riječ je o drugoj u nizu studentskih posjeta koje će se realizovati u nekoliko bh. gradova.
Tom prilikom brigadir Nenad Garić, načelnik štaba Brigade taktičke podrške, major Mirsad Tuzlak, oficir za planiranje, kontrolu, analizu i veze Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH u Rajlovcu prezentovali su historiju, viziju, misiju i organizaciono-formacijsku strukturu Brigade. Također, demonstrirali su opremu taktičke brigade koja je imperativ za pravovremeno i efektivno reagovanje. Studentima su praktično prikazane pokazne vježbe Vojne policije OS BiH.

"Brigada taktičke podrške je najkompleksnija brigada OS BiH, formacijski je najmnogoljudnija i u cijeloj svojoj strukturi multietnična, specijalistički najzahtjevnija i lokacijski najrasprostranjenija širom BiH. Njena posebne specifičnost je u tome što je nosilac šest rodova OS BiH, a u i sedmi je kroz Vojnu policiju, kao elitnu pješadijsku jedinicu, zastupljen. Ovakva struktura iziskuje vrlo senzibilan, stručan i krajnje profesionalan pristup planiranju, organizaciji, a posebno obuci", naglasio je brigadir Nenad Garić, načelnik štaba Brigade taktičke podrške.Studentska posjeta Oružanim snagama bila je prilika da studenti iskreno i otvoreno raspravljaju sa predstavnikom NATO-a, pukovnikom Moira Carpenter, oficir za informisanje u NATO štabu Sarajevo o temama demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, kao i o ulasku Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije, pri čemu su naglašena pitanja vezana uz prednosti koje bi Bosna i Hercegovina stekla ulaskom u Evropsku uniju i članstvom u NATO, te na koji način bi to uticalo na obične građane naše zemlje, a pogotovo mlade.

O spremnosti i otvorenosti mladih da razgovaraju o radu Oružanih snaga BiH i važnosti ulaska BiH u euroatlanske integracije svjedoči i velika zainteresovanost studenata za ovu tematiku.

Nakon posjete OS u Banjoj Luci i Sarajevu, planirana je posjeta studenata brigadi Oružanih snaga u Doboju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: