{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Građani pratili spektakularnu akciju sigurnosnih snaga BiH

S
31.5.2011. u 17:38
0
62
Građani pratili spektakularnu akciju sigurnosnih snaga BiH
0
NATO štab u Sarajevu, u saradnji s pripadnicima Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Oružanih snaga BiH, SIPA-e, Granične policije, FMUP-a, MUP-a KS, te Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, organizuje u utorak i srijedu na Trgu djece Sarajeva i u Cinema Cityju manifestaciju “Otvoreni dani sigurnosti”. Cilj manifestacije je demonstrirati sposobnosti snaga sigurnosti BiH, kao i međunarodnih agencija koje ih podržavaju.
"Otvorene dane sigurnosti" danas su otvorili general David Enyeart, komadant NATO štaba Sarajevo, Uma Sinanović, Šef ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH i general major Ante Jeleč, komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH.General David Enyeart, komandant NATO štaba Sarajevo ovom prilikom izjavio je: "Svrha dvodnevne manifestacije 'Otvorenih dana sigurnosti' je da se građanima direktno predstave sigurnosne agencije poput SIPA-e, Profesionalne vatrogasne brigade KS, koje su na raspolaganju svim građanima ove zemlje. Predstavljanje tehnika i vještina koje Oružane snage BiH svakodnevno koriste je prilika da građani nauče nešto novo. NATO je sretan što može pružiti podršku ovom događaju jer sigurnost je ključ razvoja i napretka svakog društva".

Uma Sinanović, šefica ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH dodala je: "Zahvaljujem osoblju NATO štaba Sarajevo koji tokom proteklih godina pomaže razvoju svih sigurnosnih agencija BiH i pozivam naše građane da tokom ove manifestacije iskoriste sve naše kapacitete kako bi se upoznali sa radom sigurnosnih agencija",

"U ime Oružanih snaga BiH učesnicima i organizatoru želim da manifestacija bude uspješna. Ono što ćemo građanima pokazati tokom naredna dva dana su sposobnosti snaga sigurnosti BiH. Počasna postrojba je pokazala svoje sposobnosti na samom početku manifestacije, tu su i Vojna policija kao i demineri. Tokom godina imamo svesrdnu pomoć NATO-a i na tome im zahvaljujem. Želim da u budućnosti svoje sposobnosti dignemo na viši nivo i osiguramo sigurniju budućnost građanima", istakao je u svom obraćanju generalmajor Ante Jelač, komandant Operativne komande Oružanim snagama BiH.

Nakon zvaničnih obraćanja govornika, manifestacija je započela zajedničkom akcijom Jedinice za podršku MUP-a KS, Vojne policije Oružanih snaga BiH, Granične policije BiH i Profesionalne brigade KS. Zapaženo je demonstrirana i pokazna vježba spuštanja niz toranj BBI centra, kao i kurs samoodbrane, koji su izveli pripadnicu SIPA-e.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo demonstrirali su gašenje požara sa vatrogasnim aparatima, dok su se iz Granične policije BiH pohvalili vještinama psa, koji je demonstrirao pronalazak skrivenog eksploziva.
Duž Trga djeca Sarajeva danas će do 16 sati biti postavljeni pultovi na kojim će građani moći pogledati prezentiranu opremu i oružje vojnih i policijskih snaga u BiH, ali i dobiti dodatne informacije o radu ovih službi.

U srijedu, 1. juna 2011, u Cinema Cityju (sala 3) sa početkom u 11 sati bit će organizovan okrugli stol na temu "BiH na putu ka euroatlanskim integracijama", na kojem će učestvovati komadant NATO štaba u Sarajevu general David Enyeart i studenti Univerziteta u Sarajevu. Istog dana bit će predstavljeni videomaterijali NATO-a, Granične policije, Oružanih snaga BiH i SIPA-a, a učenicima srednjih škola KS u 13 sati istog dana prof. Safet Kapo, FMUP i prof. dr. Osman Lindov, FMUP održat će prezentacije o sigurnosti mladih u saobraćaju. Ulaz je slobodan za sve građane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: