{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodotoci opadaju, ali je situacija i dalje kritična

F
4.6.2010. u 11:38
0
0
Vodotoci opadaju, ali je situacija i dalje kritična
0
Vodotoci opadaju, ali je situacija i dalje kritična
Foto: Arhiv/Fotoservis
Na području Tuzlanskog kantona vodotoci su u stalnom opadanju, međutim iz općinskih štabova civilne zaštite stalno pristižu prijave o novim klizištima i odronima.
Na području općine Tuzla situacija je i dalje kritična. U posljednjih 16 sati prijavljena su klizišta u Čaklovićima, gdje je ugrožen jedan stambeni objekt, u naselju Tetima sedam je stambenih objekata ugroženo, odsječen je lokalni put prema ugroženim kućama, u mjesnoj zajednici Husino pojavila su se dva klizišta, a na lokalitetu Krokop-Kosa odsječen je put i oboreno nekoliko elektro-stupova.

U Čeliću je proglašen je prestanak prirodne nesreće. Voda se povlači u svoje korito. Regionalni put Vražići – Rahić je neprohodan. Aktivirana su nova klizišta. Tako je i na području Banovića.

U općini Doboj Istok pod vodom je jedan arteški bunar, ali trenutno nije ugrožena opskrba stanovništva vodom za piće. Aktivirana su nova i reaktivirana stara klizišta, ukupno njih 20. Nekoliko lokalnih putova je u prekidu.

U Gračanici vodostaj Spreče u blagom je opadanju, na mjernom mjestu most Karanovac u 7 sati bio je 500 cm, što je za oko 20 cm niži nivo u odnosu na mjerenje od prije 24 sata.

U Donjoj Orahovici ukupno je evakuirano pet obitelji, pod vodom je nekoliko stambenih i privrednih objekata.

U Doborovcima klizište je ugrozilo regionalni put Gračanica-Srnice, ukupno je prijavljeno više od 30 odrona i klizišta.

U Gradačcu je prijavljeno osim novih klizišta. Jedno domaćinstvo s tri člana je evakuirano. Ugroženo je seam stambenih objekata, oštećen je Regionalni put R-460 Gradačac – Gračanica u dužini od 10 metara i širini 2 metra.

U Kalesiji voda se povukla u korito, a što se tiče poplava situacija se normalizira. Na području cijele općine registruju su nova klizišta i odroni, do sada je prijavljeno 92 klizišta.

U Kladnju je zabilježeno aktiviranje nekoliko novih i reaktiviranje starih klizišta. U naselju Plahovići klizište je veličine 30-ak dunuma. U mjesnoj zajednici Tarevo prijavljena su tri klizišta, ugrožena je putna komunikacija Tarevo-Lupoglavo, jedan stambeni objekt i glavni put u mjesnu zajednicu Tarevo.

U Lukavcu voda se lagano povlači, nema ugroženih stambenih objekata. Na području cijele općine Lukavac registrirana su nova klizišta, kao i u Sapni.

Izvršena je evakuacija jednog domaćinstva u Sapni i jednog domaćinstva u Vitinici, a u tijeku je evakuacija još jednog domaćinstva koje je ugroženo klizištem. U prekidu je vodoopskrba naselja Goduš.

U Srebreniku vodostaj Tinje je i dalje u opadanju. Prijavljeno je nekoliko novih klizišta, ukupno 29 u protekla tri dana, ugroženo je 55 stambenih i 72 pomoćna objekta.

Vodostaj Spreče na području Živinica je u blagom opadanju, voda se povlači s poplavljenih područja. Na potezu od Dubrava nizvodno prema ušću desetine stambenih objekata još uvijek je poplavljeno jer se voda sporo povlači.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: