Tuzla
0

Vodotoci opadaju, ali je situacija i dalje kritična

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Na području Tuzlanskog kantona vodotoci su u stalnom opadanju, međutim iz općinskih štabova civilne zaštite stalno pristižu prijave o novim klizištima i odronima.

Na području općine Tuzla situacija je i dalje kritična. U posljednjih 16 sati prijavljena su klizišta u Čaklovićima, gdje je ugrožen jedan stambeni objekt, u naselju Tetima sedam je stambenih objekata ugroženo, odsječen je lokalni put prema ugroženim kućama, u mjesnoj zajednici Husino pojavila su se dva klizišta, a na lokalitetu Krokop-Kosa odsječen je put i oboreno nekoliko elektro-stupova.

U Čeliću je proglašen je prestanak prirodne nesreće. Voda se povlači u svoje korito. Regionalni put Vražići – Rahić je neprohodan. Aktivirana su nova klizišta. Tako je i na području Banovića.

U općini Doboj Istok pod vodom je jedan arteški bunar, ali trenutno nije ugrožena opskrba stanovništva vodom za piće. Aktivirana su nova i reaktivirana stara klizišta, ukupno njih 20. Nekoliko lokalnih putova je u prekidu.

U Gračanici vodostaj Spreče u blagom je opadanju, na mjernom mjestu most Karanovac u 7 sati bio je 500 cm, što je za oko 20 cm niži nivo u odnosu na mjerenje od prije 24 sata.

U Donjoj Orahovici ukupno je evakuirano pet obitelji, pod vodom je nekoliko stambenih i privrednih objekata.

U Doborovcima klizište je ugrozilo regionalni put Gračanica-Srnice, ukupno je prijavljeno više od 30 odrona i klizišta.

U Gradačcu je prijavljeno osim novih klizišta. Jedno domaćinstvo s tri člana je evakuirano. Ugroženo je seam stambenih objekata, oštećen je Regionalni put R-460 Gradačac – Gračanica u dužini od 10 metara i širini 2 metra.

U Kalesiji voda se povukla u korito, a što se tiče poplava situacija se normalizira. Na području cijele općine registruju su nova klizišta i odroni, do sada je prijavljeno 92 klizišta.

U Kladnju je zabilježeno aktiviranje nekoliko novih i reaktiviranje starih klizišta. U naselju Plahovići klizište je veličine 30-ak dunuma. U mjesnoj zajednici Tarevo prijavljena su tri klizišta, ugrožena je putna komunikacija Tarevo-Lupoglavo, jedan stambeni objekt i glavni put u mjesnu zajednicu Tarevo.

U Lukavcu voda se lagano povlači, nema ugroženih stambenih objekata. Na području cijele općine Lukavac registrirana su nova klizišta, kao i u Sapni.

Izvršena je evakuacija jednog domaćinstva u Sapni i jednog domaćinstva u Vitinici, a u tijeku je evakuacija još jednog domaćinstva koje je ugroženo klizištem. U prekidu je vodoopskrba naselja Goduš.

U Srebreniku vodostaj Tinje je i dalje u opadanju. Prijavljeno je nekoliko novih klizišta, ukupno 29 u protekla tri dana, ugroženo je 55 stambenih i 72 pomoćna objekta.

Vodostaj Spreče na području Živinica je u blagom opadanju, voda se povlači s poplavljenih područja. Na potezu od Dubrava nizvodno prema ušću desetine stambenih objekata još uvijek je poplavljeno jer se voda sporo povlači.