Nepogode
0

U Tuzlanskom kantonu stanje se smiruje, vodotoci se povlače u korita

FENA
Na području Tuzlanskog kantona došlo je do smirivanja situacije i svi vodotoci se povlače u svoja korita, vodostaj Spreče je u opadanju, ali veliki problem predstavljaju klizišta, koja su se aktivirala u svim općinama, saopćeno je iz Kantonalnog operativnog štaba Civilne zaštite.

Općinski štab CZ u Banovićima je predložio proglašenje stanja prirodne nesreće uslijed djelovanja poplava, klizišta i grada. Prijavljena su brojna klizišta. Kao posljedica djelovanja klizišta, izvršena je evakuacija 4 obitelji u naselju Savići i jedne u naselju Tulovići, zaseok Delići. Sve evakuirane obitelji su smještene kod rodbine. Veliki broj građana prijavljuje štete na poljoprivrednim dobrima i drugoj imovini uslijed djelovanja grada.

U Čeliću je proglašen je prestanak prirodne nesreće. Voda se povlači u svoje korito. Regionalni put Lopare – Brčko – Čelić je prohodan, ali je regionalni put Vražići – Rahić neprohodan. Na području općine Čelić aktivirana su nova klizišta, nema ugroženih stambenih objekata.

U Doboj Istoku ugroženo je i poplavljeno oko 40 stambenih i poslovno-privrednih objekata u dijelu naseljenih mjesta Klokotnica, Brijesnica Velika i Stanić Rijeka. Ugrožena su 4 bunara, koji vodom za piće opskrbljuju gotovo čitavu općinu. Ugroženo je vodoopskrba oko 200 domaćinstava.

Aktivirana su nova i reaktivirana stara klizišta, ukupno 20. U Gračanici stalno pristižu prijave novih klizišta. Vodostaj rijeke Spreče u blagom je opadanju, formirane su tri Komisije za procjenu šteta koje su na terenu.

Na području općine Gradačac proglašeno je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta.

Prijavljeno je 7 novih klizišta. Jedno domaćinstvo sa tri člana je evakuisano kod familije. Ugroženo je 7 stambenih objekata, oštećen je Regionalni put R-460 Gradačc – Gračanica u dužini od 10 metara i širini 2 metra.

Na području cijele općine Kalesija registruju su nova klizišta i odroni. Članovi općinskog štaba Civilne zaštite su na terenu, kao i članovi Općinske komisije za procjenu šteta. Vrše se interventne mjere na čišćenju puteva.

U Kladnju je registrinnro aktiviranje nekoliko novih i reaktiviranje starih klizišta. U naselju Plahovići klizište je veličine nekoliko dunuma. Pripadnici CZ su na terenu.

Na području cijele općine Lukavac registrirana su nova klizišta. Pripadnici civilne zaštite su na terenu, vrši se procjena situacije na terenu.

Sapna prijavljuju se nova klizišta. Izvršena je evakuacija jednog domaćinstva u Sapni, i jednog domaćinstva u Vitinici. Ugrožen je veliki broj domaćinstava.

U Srebrenik vodostaj Tinje je i dalje u opadanju. Prijavljeno je nekoliko novih klizišta, ukupno 29 od 01.06.2010 do 03.06.2010. godine, ugroženo je 55 stambenih i 72 pomoćna objekta.

Na području općine Tuzla situacija sa klizištima je i dalje kritična. Stalno pristižu prijave o novim klizištima, formirano je 5 ekipa CZ koje su stalno na terenu. Povrijeđeno je ukupno 6 osoba, ukupno je evakuisano 78 osoba, od kojih je 55 osoba smješteno u SKPC Mejdan, 22 osobe su smještene kod familije a 1 osobaje smještena u Mihatovićima. Najkritičnije je stanje u MZ Mosnik, u ulici Branislava Nušića, i u MZ Centar, u ulicama Borić i Bogumilska

U Živinicama vodostaj Spreče je u opadanju, voda se povlači sa poplavljenih područja. Svi putevi na području općine su prohodni.