{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodostaji u opadanju

F
6.6.2010. u 10:57
0
0
Vodostaji u opadanju
0
Vodostaji u opadanju
Foto: SRNA
Svi vodostaji na području Tuzlanskog kantona imaju tendenciju opadanja, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.
Vodostaj na brani jezera Modrac u sedam sati iznosio je 200,28 m.n.m. i u odnosu na jučerašnje mjerenje nivo je niži za 25 cm (kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.).

Vodostaj rijeke Spreče također je u opadanju i na mjernom mjestu most Karanovac u 07.00 sati bio je 410 cm, (jučer u 07.00 sati bio je 458 cm), a što je za oko 40 cm niži nivo u odnosu na mjerenje od prije 24 sata.

Voda se povukla oko proizvodnih hala "AB Seming", "Širbegović" , "Iswood" i "Roading" i trenutno se radi na sanaciji štete. Još uvijek je pod vodom velika poljoprivredna površina na području općine Gračanica.

Na području općine Kalesija Spreča se vratila u korito mada je još pod vodom velika poljoprivredna površina, dok se u općini Živinice rijeka Spreča povlači, ali je vodom opkoljeno još oko 30 kuća.

I u općini Doboj Istok voda se postepeno povlači.

U općini Gradačac prijavljena su dva nova klizišta i to u MZ Zelinja Donja koje ugrožava dva stambena objekta i MZ Toke gdje se dio brda obrušio u rječicu Rajščanka koja je potopila okolno zemljište. Nema ugroženih objekata, a u toku su radovi na saniranju.

U općina Sapna u toku jučerašnjeg dana ekipa OSCZ Sapna obišla je ugrožena mjesta na općini i konstatovala da se aktivna klizišta još nisu u potpunosti smirila.

Na području općine Srebrenik u protekla 24 sata prijavljeno je novo klizište u naselju Kuge, gdje je ugrožen jedan stambeni objekat. Ukupno je do sada prijavljeno 43 klizišta.

U protekla 24 sata u općini Tuzla prijavljeno je devet novih klizišta koja ugrožavaju 12 stambenih objekata i dva lokalna puta. Jedna porodica iz ul. Branislava Nušića 83 se iselila zbog blizine aktiviranog klizišta.

U jutarnjim satima će službenici CZ Tuzla obići lice mjesta i procijeniti stepen ugroženosti objekta te, ukoliko je potrebno, provesti mjere na izmještanju porodice.

U općini Tešanj prijavljeno je klizište u MZ Jablanica pored novoizgrađene kuće. Izvršen je uvid u stanje klizišta te je vidljivo da je objekat pretrpio oštećenja. Zemljište i dalje dubinski tone, a nije vidljivo veće klizanje zemljišta. Radi preduzimanja konkretnih mjera potrebno je mišljenje stručne osobe.

U naselju Ostrožac u općini Cazin izbio je požar u kući koji je ugašen intervencijom četiri vatrogasca s dva vozila Vatrogasne jedinice Cazin.

Prilikom izvođenja radova na Bišće polju (Mostar) kod TC "OBI", primijećena je eksplozivna naprava o čemu je obavješten A-tim za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite, koji će preduzeti potrebne mjere za uklanjanje pronađenog sredstva, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: