{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodostaji rijeka u opadanju: Situacija u poplavljenim područjima se stabilizuje

A
8.8.2014. u 17:12
3
1
Vodostaji rijeka u opadanju: Situacija u poplavljenim područjima se stabilizuje
3
Vodostaji rijeka u opadanju: Situacija u poplavljenim područjima se stabilizuje
Srebrenik (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
 Prema posljednjim informacijama, situacija na poplavljenim područjima i u mjestima gdje su pokrenuta klizišta polako se stabilizuje, a građani zajedno sa nadležnim ekipama rade na sanaciji objekata.
Nivo rijeke Bosne i Spreče tokom dana je opadao slabim intenzitetom, dok vodostaji drugih rijeka stagniraju, te nema prijetnji od izlijevanja.

Stanje se stabilizuje i u Tuzlanskom kantonu koji je najteže pogođen poplavama. Prema informacijama iz  Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla, vodostaj jezera Modrac je zasada zadvoljavajući, ali je pod stalnim nadzorom.

Zbog klizišta koja su aktivirane snažnim bujicama u Srebreniku, onemogućen je pristup naselju Jasenica, u prekidu je saobraćaj za naselje Seonu, kao i za Memiće te Crveno Brdo. Također, u ovoj općini blokiran je pristup i naselju Gornji Srebrenik.

Na području Gračanice sve rijeke povukle su se u svoja korita. Još uvijek je pod vodom blizu 400 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečanskom polju. Spreča je poplavila i 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u Živinicama. U Doboj-istoku je bujica uništila usjeve i pod vodom je 500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Čelinac uništeno je preko 400 domaćinstava, a bujica je oštetila i sedam mostova u ovoj općini. Pitke vode u ovoj općini još uvijek nema.

Mještani sarađuju sa nadležnim službama i rade na čišćenju objekata koje je oštetila voda.

Drugi najteže poplavama pogođeni kanton je Zeničko-dobojski. U Željeznom Polju je najteža situacija, a nedostaje mehanizacije i ljudstva za raščišćavanje putne komunikacije i korita.

Na području Brčkog mještani su još uvijek u strahu od rijeke Save čiji vodostaj raste, ali slabim intenzitetom. Posebni radovi vršili su se na jačanju savskog nasipa u Vučilovcu. Treba napomenuti kako je južni dio Brčko distrikta pretrpio veće štete posljednjih dana nego u maju ove godine.

Još uvijek je na snazi stanje prirodne nesreće u FBiH koje je federalna Vlada proglasila jučer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: