BiH
69

Situacija zbog poplava dramatična: Stanovnike brojnih općina u BiH očekuje besana noć

Piše: E.S.H.
Janja
Bosna i Hercegovina se nakon katastrofalnih poplava u maju opet suočava sa ovom prirodnom nepogodom, a situacija je najkritičnija na područjima Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Poplavama i klizištima su pogođene gotovo sve lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu. Ekipe Federalne uprave civilne zaštite su na terenu.

"Rijeka Tinja je u Tuzlanskom kantonu napravila najviše problema. Izlila se od magistralnog puta, pa sve do Lukavca i Srebrenika. Evakuisano je stanovništvo kojem je takva vrsta pomoći bila potrebna, pogotovo u dijelovima Srebrenika. Nivo Tinje je veći nego u majskim poplavama, a na Majevicu je palo oko 150 litara kiše po metru kvadratnim, a sva ta voda je sišla u grad", ispričao je za Klix.ba direktor Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak.

Ekipe su cijeli dan bile na terenu i uspjele su osposobiti saobraćajnice u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Problema još uvijek ima u Željeznom Polju.

"Evakuacija stanovništva nije bilo u Željeznom Polju i Topčić Polju, nema životno ugroženog stanovništva", kazao je Solak.

Pokrenuta su i klizišta, a najveći problem je na dionici od Zenice do Žepča. Trenutno nema opasnosti da klizište ugrozi stambene objekte.

Brojna domaćinstva poplavljena su u Srebreniku gdje su ekipe evakuisale stanovnike iz naselja Bare. U Lukavcu su poplavljena domaćinstva, a bespomoćni mještani spašavaju preostale stvari i stoku.

Usljed obilnih padavina koje su jučer i danas zahvatile područje Brčkog, nabujale su rijeke, a neke su se i u pojedinim dijelovima toka izlile iz korita. U selu Rašljani, rijeka je odnijela i put, a ništa bolja situacija nije u Gornjem Rahiću, Palanci, Brci, gdje je poplavljeno i lokalno mezarje.

Danas je proglašeno vanredno stanje na području grada Banja Luke, pod vodom su mnoga naselja, a pričinjena je ogromna materijalna šteta na privatnim i poslovnim objektima. Banjalučki Klinički centar također je poplavljen i oštećen.

Alarmantno je i u banjalučkom naselju Potok gdje su mještani u strahu od klizišta koje prijeti da sravni kuće.

Stotine hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno je u Gradačcu.

Prema najavama meteorologa, i sutra nas očekuju intenzivnije padavine u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne, a u petak kratkotrajni pljuskovi i smanjenje padavina.

Tokom vikenda postoji mogućnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova.