{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodostaji opadaju, prijavljena nova klizišta

F
6.5.2014. u 16:15
0
0
Vodostaji opadaju, prijavljena nova klizišta
0
Vodostaji opadaju, prijavljena nova klizišta
Brčko
Federalni operativni centar Civilne zaštite izvijestio je da je na području Tuzlanskog kantona, u Sprečkom polju (Općina Gračanica) pod vodom više od 150 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 13 sati iznosio je 400 cm (na 300 cm se poduzimaju mjere zaštite od poplava) što je za 16 cm niže u odnosu na mjerenje vršeno jutros u 07.00 sati.

Na području općine Doboj Istok pod vodom je oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta, dok se na području općine Kalesija rijeka Spreča povukla u korito.

Na području općine Živinice rijeka Spreča je poplavila priobalno 10 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Doboj Istok angažovana je mehanizacija na raščišćavanju odrona na dijelu puta između Velike i Male Brijesnice.

Na području općine Gračanica prijavljena su dva nova klizišta na lokalitetima Makovci i Manovići u naselju G.Orahovica, a na na području općine Gradačac aktivirano je pet klizišta u naseljima Rakija, Jelovče Selo, Mionica 1 i Krčevine.

Na području općine Kalesija prijavljeno je pokretanje dva klizišta u naselju Salkići i naselju Petrovice - Lipovice, dok je na području općine Lukavac došlo do aktiviranja dva klizišta na lokalitetima srpskog pravoslavnog groblja i na dionici puta Babice - Orahovica.

Na području Općine Sapna, u istoimenoj mjesnoj zajednici, došlo je do aktiviranja starog klizišta koje ugrožava jedan stambeni i više pomoćnih objekata. Općina Srebrenik, a na području općine Srebrenik pojavila su se tri klizišta u naseljima Cage, Šehremi i Lisovići.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu Zenici u 12.00 sati iznosio je 215 cm, što je za pet centimetara niže u odnosu na prethodno mjerenje.

I na ostalim rijekama i svim vodenim tokovima na području ZDK vodostaj je normalan s tendencijom blagog opadanja, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: