{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Voda iz gradskog vodovoda u Srebrenici ispravna za piće

F
26.8.2010. u 18:13
0
0
Voda iz gradskog vodovoda u Srebrenici ispravna za piće
0
Voda iz gradskog vodovoda u Srebrenici ispravna za piće
Foto: Ilustracija
Voda iz srebreničkog gradskog vodovoda se redovno kontrolira i analize potvrđuju da je bakteriološki i hemijski potpuno ispravna i da se nesmetano može koristiti za piće, izjavio je danas direktor Komunalnog preduzeća „Polet“ iz Srebrenice Hajrudin Mehmedović.
On se oglasio zbog uznemirenosti građana Srebrenice nakon što je više medija u BiH prije dva dana objavilo informaciju da je voda s većine izvorišta u srebreničkoj općini neispravna i da sadrži bakterije ili povećanu koncentraciju arsena, magnezija i još nekih sastojaka.

Cvijetin Maksimović, stručni savjetnik za društvene djelatnosti i javne servise u ovoj općini, kaže da se informacija o neispravnosti voda s većine izvorišta na srebreničkom području ne odnosi na vodu iz gradskog vodovoda koja se u Zelenom Jadru pročišćava i redovito kontrolira.

- Informacija o neispravnosti odnosila se na vode s brojnih seoskih izvorišta u ovoj općini od kojih njih nekoliko koriste žitelji nekih sela za vodosnabdijevanje i obavijestili smo ih o tome te upozorili da trebaju očistiti i dezinficirati ta izvorišta - rekao je Maksimović.

Dodao je da je u okviru projekta "Evidencija, analiza i zaštita izvorišta na srebreničkom području", koji realizira Općina Srebrenica u suradnji s GAP-om (Projekt upravne odgovornosti međunarodne zajednice), registrirano 409 izvorišta na području ove općine, a u Institutu za vode u Bijeljini analizirani su uzorci vode sa 120 najizdašnijih izvorišta i utvrđeno je da su vode s većine tih izvorišta hemijski neispravne, sadrže bakterije i štetne metale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: