{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani Srebrenice piju vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom

F
24.8.2010. u 14:52
0
3
Građani Srebrenice piju vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom
0
Građani Srebrenice piju vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom
Foto: Ilustracija
Realizacijom projekta "Evidencija i analiza izvorišta", koji je proveden na području Srebrenice, utvrđeno je da građani ove općine piju izvorsku vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom.
Cvijetin Maksimović, viši stručni saradnik za društvene djelatnosti u Općini Srebrenica, kaže da je do sada evidentirano 409 izvorišta i izvršena hemijsko-bakteriološka analiza na 120 izvorišta, koja je pokazala da je većina bakteriološki zagađena i hemijski neispravna, dodajući da veliki broj izvorišta imaju povećani broj bakterija.

Izvorišta u Crvici i Krnjićima imaju povećanu koncentraciju florida. Analiza je pokaza da izvorište Knježevac u centru grada sadrži velike količine arsena, dok izvorište u prigradskom naselju Soloćuša, sadrži antimon. Neka izvorišta imaju i magnezija međutim, mali broj izvorišta je dobar i može se koristiti za piće, ali pod uvjetom da se bazeni moraju temeljno očistiti i izvršiti dezinfekcija izvorišta i bazena.

Maksimović je napomenuo da će se povećati broj izvorišta na području Srebrenice u kojima će se vršiti hemijsko-bakteriološka analiza.

Analiza je pokazala da su izvorišta u potpunosti ispravna kod džamije u Dobraku, izvorište Skelani i Barakovići te sva izvorišta u selu Tokoljaci.

Kako bi imali čistu pitku vodu i tako zaštitili zdravlje, građanima koji koriste vlastite izvore preporučeno je da najmanje dva puta tokom godine očiste bazene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: