{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani Srebrenice piju vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom

F
24.8.2010. u 14:52
0
3
Građani Srebrenice piju vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom
0
Građani Srebrenice piju vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom
Foto: Ilustracija
Realizacijom projekta "Evidencija i analiza izvorišta", koji je proveden na području Srebrenice, utvrđeno je da građani ove općine piju izvorsku vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom.
Cvijetin Maksimović, viši stručni saradnik za društvene djelatnosti u Općini Srebrenica, kaže da je do sada evidentirano 409 izvorišta i izvršena hemijsko-bakteriološka analiza na 120 izvorišta, koja je pokazala da je većina bakteriološki zagađena i hemijski neispravna, dodajući da veliki broj izvorišta imaju povećani broj bakterija.

Izvorišta u Crvici i Krnjićima imaju povećanu koncentraciju florida. Analiza je pokaza da izvorište Knježevac u centru grada sadrži velike količine arsena, dok izvorište u prigradskom naselju Soloćuša, sadrži antimon. Neka izvorišta imaju i magnezija međutim, mali broj izvorišta je dobar i može se koristiti za piće, ali pod uvjetom da se bazeni moraju temeljno očistiti i izvršiti dezinfekcija izvorišta i bazena.

Maksimović je napomenuo da će se povećati broj izvorišta na području Srebrenice u kojima će se vršiti hemijsko-bakteriološka analiza.

Analiza je pokazala da su izvorišta u potpunosti ispravna kod džamije u Dobraku, izvorište Skelani i Barakovići te sva izvorišta u selu Tokoljaci.

Kako bi imali čistu pitku vodu i tako zaštitili zdravlje, građanima koji koriste vlastite izvore preporučeno je da najmanje dva puta tokom godine očiste bazene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: