Uprkos zabrani i upozorenjima
0

Turisti i dalje piju zagađenu vodu sa Vrela Bosne

Piše: A. K.
Vrelo Bosne
Vrelo Bosne
Iako je pijenje vode sa izvorišta Bosne još uvijek zabranjeno zbog zagađenja uzrokovanog fekalijama, što je i istaknuto na više mjesta, turisti koji dolaze podno Igmana iz svih dijelova svijeta uporni su u svojoj namjeri da se napiju, a neki od njih vodu nose svojim domovima.

Kako nam je rekao Osman Delić, direktor KJU Spomenik prirode "Vrelo Bosne", na više mjesta je istaknuta tabla sa natpisom da voda nije za piće na engleskom i bosanskom jeziku, ali to ne sprječava posjetitelje da se napiju vode.

"Na izvorištu se nalazi i nadzornik prirode koji turiste upozorava na problem sa vodom, ali oni jednostavno navale i žele se napiti vode. U tome su jednaki i domaći i strani turisti, a baš su nedavno došla dvojica doktora biologije iz Turske, koji su se napili vode", rekao je Delić za Sarajevo-x.com.

Posjetitelji jednostavno kažu da godinama dolaze da piju vodu sa Vrela Bosne i da će to nastaviti raditi bez obzira na sve.

Na području Vrela Bosne postavljene su dvije česme, koje su pod kontrolom KJKP "Vodovod i kanalizacije", sa kojih je sigurno piti hlorisanu vodu.

Direktor Spomenika prirode je naglasio da problem sa zagađenjem nije utjecao na posjećenost Vrela Bosne i da je sve prepuno domaćih i stranih turista, koji autobusima svakodnevno pristižu na jednu od najatraktivnijih lokacija u okolini Sarajeva. Delić je kazao da su brojni turisti iz susjednih zemalja.

Uzrok zagađenja još uvijek nije otkriven, a u vrijeme razgovora sa Delićem inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), zajedno sa stručnim osobama iz KJKP "Vodovod i kanalizacije" uzimali su uzorke sa izvorišta i slivnog područja rijeke Bosne.

Kako nam je rekao Anis Ajdinović, portparol FUZIP-a, rezultati uzimanih uzoraka još uvijek nisu poznati, a mogu se očekivati naredne sedmice.

"Ne zna se tačno kada će rezultati biti poznati, kao ni šta će pokazati. Radi se sveobuhvatna kontrola na velikom području i to je razlog dužeg čekanja na nalaze", rekao je Ajdinović za naš portal.