Nedostatak pitke vode
0

Voda iz cisterni za Dobroševiće, Sokolje, Ahatoviće i Reljevo

FENA
Zbog velikih vrućina i nedostatka pitke vode u naseljima Dobroševići, Ahatovići, Reljevo i Sokolje, Jedinica za protivpožarnu zaštitu i vodosnabdijevanja Općine Novi Grad Sarajevo svakodnevno dostavlja pitku vodu građanima u ove novogradske mjesne zajednice.

"U sušnom periodu, naši vatrogasci su odvukli 236 cisterni, odnosno 1.888 kubika vode. S ciljem sprečavanja požara, Jedinice za protivpožarnu zaštitu i vodosnabdijevanje je obilazila brdo Žuč, Reljevo, Dobroševiće, Mojmilo, Paljevo, Rječicu i Naselje Heroja Sokolje", kazao je pomoćnik načelnika Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo Sakib Džihanić, saopćeno je iz ove Službe civilne zaštite.

Prema riječima Džihanića tokom obilska brda Žuč, zatečena su zgarišta od spaljivanja korova i granja koja nisu ugašena do kraja što je moglo da izazove požar na ovom lokalitetu.

Stoga su na pojedinim lokacijama na brdu Žuč postavljena upozorenja da se ne smije spaljivati bez prisustva vatrogasaca, te da je to kažnjivo.

Također, pripadnici jedinice protivpožarne zaštite obilaze i zgrade kolektivnog stanovanja s ciljem provjere ispravnost hidrantske mreže i protivpožarnih aparata. Na osnovu dosadašnjih rezultata, napravit će se analiza neophodna za plan gašenja požara.

Na zahtjev za pomoć Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, Jedinica za protivpožarnu zaštitu i vodosnabdijevanje je aktivno učestvovala na četiri intervencije pri gašenju požara: Selo Govedovići (Općina Trnovo), planina Igman (Općina Ilidža), selo Ilovica (Općina Trnovo) kao i kota planina Hranisiva na Bjelašnici.