BiH
0

VM: Potvrđen dogovor sa reprezentativnim sindikatom

SRNA
Predsjednik Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH Jure Bilić i član Pregovaračkog tima Vijeća ministara BiH Srđan Radulj potisali su danas Protokol kojim je potvrđen jučerašnji dogovor o platama i pravima zaposlenih u institucijama BiH.

Protokol treba verifikovati i Vijeće ministara BiH nakon čega će stupiti na snagu. Radulj je u izjavi medijima istakao da su i Sindikat i VM djelimično popustili i da su se našli na pola puta. Prema njegovim riječima, ovaj protokol zaposlenim u institucijama BiH garantuje da neće biti smanjenja plata zaključno sa 2013. godinom, a da će u 2014. doći do porasta plata, u skladu sa visinim zabilježene inflacije u 2012.

"Vrlo brzo ćemo pristupiti i zaključivanju Kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama BiH, kao i donošenju Zakona o štrajku. Takođe za 2012. godinu će se odrediti diferencirani iznos regresa za topli obrok, oni koji imaju nižu osnovnu platu, imaće veći regres i obrnuto, čime će se kompenzovati smanjenje plata za 4,5 odsto“, pojasnio je Radulj. On je naglasio da VM poštuje legalnost Reprezentativnog sindikata, navodeći da od sindikalnih organizacija jedino oni imaju svojstvo reprezentativnosti, kako bi se mogao voditi socijalni dijalog.

Otuštanja u javnoj administraciji, nisu bili predmet predmet pregovora, kaže Radulj, s obzirom da to nije bio zahtjev sindikalaca. Bilić je ocijenio da se radi o istorijskom trenutku jer se prvi put sa ovim sindikatom ozbiljno pregovaralo i postigao kompromis. "Ovo je kompromisno riješenje na obostrano zadovoljstvo. Štrajkački odbor će vjerovatno donijeti odluku da se sutra ne ide na proteste a štrajkačke aktivnosti zamrzavamo do potvrde da su se počeli provoditi zaključci koje smo danas parafirali“, rekao je on.

Bilić tvrdi da zaključci iz Protokola imaju podršku Upravnog odbora Sindikata, te odbacuje optužbe iz sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e i Granične policije da protokol nije legitimni stav Reprezentativnog sindikata. On je istakao da će Reprezentativni sindikat nastaviti da radi kao i do sada, a da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i SIPA, ukoliko žele, imaju pravo da istupe iz ovog Sindikata i da se, kao samostalni sindikati, pridruže sindikatu Granične policije BiH.

Sindikati Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za istrage i zaštitu oštro se protive sporazumu između predstavnika Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH i Pregovaračkog tima VM BiH.

Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH 21. maja stupio je u štrajk upozorenja nezadovoljan najavljenim smanjenjem plata od 4,5 odsto i toplog obroka.