BiH
376

Vlastimir Mijović bit će nezavisni kandidat za načelnika Općine Centar Sarajevo

Piše: S. H.
Dugogodišnji novinar i politički analitičar Vlastimir Mijović kandidirat će se za poziciju načelnika Općine Centar u Sarajevu na predstojećim lokalnim izborima, koji će biti održani 02. oktobra ove godine.

Razočaran dosadašnjom politikom i ponašanjem gotovo svih stranaka koji su činili vlast, ali i opoziciju Mijović je odlučio da i sam pokuša postati vlast i u skladu sa nadležnostima jednog lokalnog zvaničnika promijeniti neke stvari.

"Veliki problem našeg glasača je to što su izbori kod nas, u stvari, politička utakmica u kojoj praktično nema dobrih igrača, koji bi se ozbiljno nametnuli građanima. Ovdje je formirano bukvalno na stotine stranaka, neke su izborile i solidno mjesto na političkoj sceni, dok se većina brzo gasila. Uglavnom, nikada nismo dobili ozbiljniju alternativu starim majstorima političkih prevara", naglašava Mijović na svojoj zvaničnoj stranici.

S obzirom da se konstantno osnivaju nove političke stranke, te da je BiH vjerovatno rekorder u Evropi po broju stranaka, Mijović je odlučio da kao nezavisni kandidat pokuša postati načelnik Općine Centar.

"Biće tu svakako i nezavisnih listi, ali i pojedinaca, nezavisnih kandidata. Među njima će se, što će javnost vjerovatno iznenaditi, pojaviti i moje ime. Da! Odlučio sam da se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključim u ovogodišnji izborni okršaj. Nakon posljednje rečenice ovog komentara, idem u ured Centralne izborne komisije da prijavim svoju nezavisnu kandidaturu za načelnika sarajevske opštine Centar", istakao je Mijović.

On je naglasio da je tu odluku donio još prije pola godine, te da nije želio odustati bez borbe, a da neke stvari ne pokuša promijeniti.

"Pokušaću da uvjerim ljude s kojim živim više od 50 godina da sam u stanju da rukovodim našom lokalnom zajednicom bolje od prethodnika na toj načelničkoj funkciji, ali i onih koje će velike stranke istaknuti kao svoje ovogodišnje kandidate. Stotinjak glasova već imam. Toliko ljudi sam dosad obavijestio o svojoj odluci. Oni su odmah, za mene, podigli obje ruke uvis. Samo dvojica su me savjetovala da to ne radim. Jedan kaže: Šta ćeš ti u toj političkoj žabokrečini? Drugi misli da će me, kao i sve druge nezavisne kandidate u dosadašnjim izbornim ciklusima, samljeti protivničke stranačke mašinerije.", naglašava Mijović.

On je na kraju pozvao i druge osobe da ukoliko smatraju da mogu pozitivno utjecati na rad lokalne zajednice, ako imaju ideju i žele ozbiljno raditi, da se prijave kao nezavisni kandidati za načelničke pozicije.