BiH
163

Predizborna kampanja u Srebrenici već krenula: Duraković najavio kandidaturu, srebrenička SDA protiv

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković u razgovoru za Klix.ba ističe kako ne vjeruje da vrh SDA podržava stavove Hamdije Fejzića, predsjednika Izvršnog odbora SDA u Srebrenici, koji je kazao da ta stranka neće podržati druge kandidate za načelnika.

"U cilju prevazilaženja nejasnoća koje su prisutne kod građana, glasača i simpatizera SDA Srebrenica, poučeni ranijim iskustvom, a imajući u vidu da je SDA stranka najjača politička partija u Srebrenici sa osvojenih više od 75 posto glasova na svim izbornim ciklusima od kako se vlast formira na osnovu višepartijskog sistema, OO SDA Srebrenica nema namjeru podržavati druge kandidate za načelnika općine Srebrenica", stoji u današnjem saopćenju SDA Srebrenica koje potpisuje predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica Hamdija Fejzić.

Razlog za takav stav Fejzić obrazlaže činjenicom što među članovima SDA ima onih koji mogu biti kandidati.

"Naša vrata su otvorena svim strankama koje će učestvovati na lokalnim izborima 2016. godine i pozivamo ih da nam se pridruže i da zajednički damo mišljenje o odabiru kandidata za načelnika opštine Srebrenice", poručio je Fejzić.

Na takve stavove reagovao je načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je naglasio kako ne vjeruje da je to stav vrha stranke, već isključivo lični stav Hamdije Fejzića.

"Ja ne bježim od činjenice da je SDA najjača probošnjačka stranka, koja je ostvarila značajne rezultate u Srebrenici, ali u vrijeme kada gospodin Fejzić nije bio na čelu stranke u Srebrenici. Uvjeren sam da to nije stav vrha SDA, a čak i neki članovi Izvršnog odobora te stranke negiraju da je takva odluka uopće donesena", kazao je Duraković za Klix.ba.

Na osnovu izjava Fejzića stječe se dojam da je predizborna kampanja u Srebrenici već krenula, ali je upitno da li određena stranka pojedinačno može iznijeti teret izbora u tom gradu.

"Prije četiri godine bilo je mnogo više mudrosti, jer su tada svi bili svjesni da se samo zajedničkim nastupom može dobiti pozicija načelnika Srebrenice. Ja ću pismeno pozvati sve te stranke, koje su mene podržale 2012. godine, s pitanjem da li podržavaju ovaj koncept. Ukoliko podržavaju da im se zahvalim, a ako ne da mi pismeno obrazlože šta sam pogriješio u ove četiri godine, pa da gubim podršku", naglašava Duraković.

On je istakao kako postoji zadovoljavajuća saradnja sa Skupštinom općine Srebrenica, ali kako se paralelno pojavljuju i neke lične ambicije, animoziteti i planovi

"Ja ću svoju kandidaturu kao nezavisni kandidat predati jednostavno jer branim mandat koji odrađujem, jer je to koncept za Srebrenicu. Jedini način na koji Bošnjaci mogu dobiti mjesto načelnika jeste da zajednički nastupe na lokalnim izborima. Smatram da SDA nema kapaciteta da sama iznese izbore u Srebrenici, jer Bošnjaka u ovom gradu nema dovoljno", zaključio je Duraković.