BiH
8

Vlasti u BiH trenutno ne strahuju od novih protesta

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćeno je za Klix.ba da u ovom trenutku nemaju nikakvih informacija o mogućem održavanju protesta građana.

Posljednjih dana pojavila se informacija o povećanju broja policijskih službenika ispred državnih i entitetskih organa vlasti u BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH rečeno nam je da ovo ministarstvo nema nikakvih informacija u vezi s održavanjem protesta u BiH.

"Podsjećamo da je ova oblast prvenstveno u nadležnosti policija na lokalnom nivou. Za osiguranje objekata u kojima su smještene institucije na državnom nivou, a ispred kojih su ranije organizirani skupovi i protesti građana, nadležna je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH", saopćeno nam je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Sadik Ahmetović, član parlamentarne Komsije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA BiH) kazao je da je ova Komsija tek jučer konstituisana, te da još uvijek članovi Komisije nisu imali priliku tražiti od OSA-e BiH informacije o mogućim protestima u našoj državi.

"Vrlo je teško prognozirati šta će biti u narednom periodu. Kao građanin i neko ko komunicira s ljudima različitih imovinskih mogućnosti mogu reći da stanje u BiH nije dobro. Prisutna je nepravda u vezi s raspodjelom prihoda i zapošljavanja i takav odnos države prema građaninu je loš", rekao je Ahmetović.

Ahmetović, koji je obnašao i dužnost Ministra sigurnosti BiH, kazao je da se nalazimo u stanju koje može imati svoj odgovor prema nepravdi i stanju u društvu.

"Apelujem da odgovor bude demokratski i bez nasilja. Nasilje nam ne treba, ali naravno da kao demokratska zemlja ne možemo zaustaviti volju građana da na demokratski način kažu šta misle i ukažu na stvari koje treba popraviti", kazao je Ahmetović.

Podsjećamo, mediji su objavili kako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zakazao sastanak sa predstavnicima obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija u BiH, te da je tema sastanka bila trenutna sigurnosna situacija u našoj zemlji, sa posebnim naglaskom na moguće proteste.

Iz kabineta Denisa Zvizdića saopšteno je da je to netačna informacija kojom se uznemirava javnost u BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je izjavio kako su mirne demonstracije dio demokratije i dopušten način postizanja ciljeva, ali da nasilje to nije.

"Napadi na policiju, na vladine zgrade, na simbole države su zakonom zabranjeni akti i morat će biti spriječeni. Ali ako bude i toga, bit će i to riješeno i neće ishoditi nikakvim nezakonitim promjenama vlasti. Sigurno se neće desiti da grupa od tri stotine ljudi smijeni vlast koja je dobila podršku tri stotine hiljada glasača", rekao je Izetbegović u nedavnom intervju za Klix.ba.