8. april, Svjetski dan Roma
0

Vlasti u BiH počele brinuti o romskoj populaciji

Sarajevo-x.com
Foto: Danas.org
Foto: Danas.org
Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH upućuje čestitku svim Romima u BiH i svijetu. Usvajanjem Strategije za rješavanje problema Roma 2005. godine i Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina 2004. godine, BiH se opredijelila da unaprijedi položaj romske populacije i pomogne njihovo brže uključivanje u društvo saopćeno je iz Ministarstva.

Vijeće ministara BiH je 2008. godine usvojilo Akcioni plan za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, u čiju izradi je bio uključen veliki broj predstavnika Roma i predstavnika nadležnih entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija.

Usvajanjem ovih dokumenata, BiH je ispunila uvjet za priključenje „Dekadi uključenja Roma 2005-2015.“ i 4. septembra 2008. zvanično potpisala Deklaraciju o priključenju Dekadi.

Na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prvi put su prošle godine u državnom budžetu izdvojena tri miliona KM za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite. Isti iznos planiran je u budžetu za 2010. godinu. Također, Ministarstvo je finansijski pomoglo entitetska i udruženje Roma iz Brčko Distrikta BiH za obilježavanje 8. aprila.

U toku je implementacija budžetskih sredstava iz 2009. godine, iz kojih će biti izgrađeno ili sanirano oko 210 kuća u 17 općina na teritoriji cijele BiH. Prema odobrenim programima za zapošljavanje Roma, a koji provode zavodi za zapošljavanje Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, do sada je zaposlen 151 pripadnik romske manjinske zajednice u BiH. U toku je i imunizacija romske djece na teritoriji cijele BiH.

U cijelosti je, krajem prošle godine, proveden proces evidentiranja romskih potreba. Evidentirano je 4.318 porodica kojima je potrebna pomoć u rješavanju problema stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja ili zdravstvene zaštite.

Švedska agencija SIDA je, na temelju trasparentnosti procesa i metodologije koju je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, izdvojila dodatnih dva miliona KM za stambeno zbrinjavanje Roma.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve lokalne vlasti, romske i međunarodne organizacije da zajedno, kao i do sada, rade na ostvarivanju ovih ciljeva, navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH povom ovog važnog datuma.