Cordoba
0

Halilović učestvovao u radu drugog Evropskog samita o romskoj populaciji

FENA
Ministar Halilović na Samitu u Cordobi
Ministar Halilović na Samitu u Cordobi
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović učestvovao je u radu drugog Evropskog samita o romskoj populaciji u Cordobi (Španija), koji je 8. i 9. aprila organiziralo špansko predsjedništvo EU, odnosno Ministarstvo zdravlja i socijalne politike Španije, gdje je BiH dobila pozitivne ocjene za aktivnosti provedene u posljednje dvije godine u rješavanju problema Roma.

Ministar Halilović je, obraćajući se učesnicima samita, naveo da će budžetskim sredstvima iz 2009., čija je implementacija u toku, biti izgrađeno ili sanirano 210 romskih kuća u 17 općina na teritoriji cijele BiH, podvukao da je do sada zaposlen 151 pripadnik romske manjinske zajednice u BiH, a u toku je i imunizacija romske djece, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U cijelosti je, kazao je on, krajem prošle godine proveden proces evidentiranja romskih potreba. Tako je registrirano 4.318 porodica kojima je potrebna pomoć u rješavanju problema stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja ili zdravstvene zaštite.

Na Evropskom samitu usvojena je zajednička izjava Španije, Belgije i Mađarske, koje će predsjedavati EU u narednom periodu, da će pripremiti akcioni plan i otvoriti strukturne fondove za rješavanje problema Roma.

Halilović je istaknuo da će BiH i u narednom periodu aktivno učestvovati u rješavanju problema Roma te dati doprinos snažnijem evropskom angažiranju u stvaranju boljih uvjeta za više od deset miliona Roma koji su marginalizirani u gotovo svim državama u Evropi.

Na margini samita, ministar Halilović se susreo sa španskom ministricom zdravlja i socijalne politike Trinidad Jimenez Garcia-Herrera, predsjednikom Soros fondacije Georgeom Sorosem, generalnim sekretarom za javno zdravstvo Španije Jozeom Martinezom Olmosom, te potpredsjednikom Vlade Srbije zaduženim za evropske integracije Božidarom Đelićem i makedonskim ministrom bez portfelja Nedzetom Mustafom.

U tim je razgovorima Halilović kazao da je BiH u posljednje dvije godine, osiguravanjem šest miliona KM u državnom budžetu, usvajanjem akcionih planova za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite i metodologije za njihovu provedbu, učinila značajne korake ka snažnijoj podršci Romima, najbrojnijoj od 17 nacionalnih manjina u BiH.

On je, u razgovoru s ministrima Đelićem i Mustafom, naglasio potrebu jače regionalne saradnje u rješavanju pitanja romske populacije.

Makedonski ministar posebno je bio zainteresiran za Akcioni plan BiH za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, te metodologiju njihove provedbe, pozitivnim ocijenivši aktivnosti BiH u ovim oblastima.

Makedonskoj delegaciji ministar Halilović uručio je Akcioni plan BiH i metodologiju njegove provedbe.

Halilović je u radu Evropskog samita o romskoj populaciji učestvovao na poziv španskog predsjedavanja EU, a uz finansijsku podršku UNHCR-a u BiH.