BiH
56

Vlast zadužuje građane FBiH za 63,7 miliona kako bi osigurala isplatu penzija do kraja godine

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje odobren je kredit od 63,7 miliona KM kojim bi se trebalo osigurati redovno isplaćivanje penzija do kraja ove godine. Iz Zavoda upozoravaju da institucije samo dobijaju na vremenu te da nije riječ ni o kakvom poklonu nego kreditu koji će se morati vraćati.

Penzioneri u Federaciji BiH protive se dizanju kredita za isplatu penzija ističući kako ovo nije rješenje koje će dovesti do stablizacije penzionog fonda.

Direktor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić potvrdio je ovu informaciju za Klix.ba ističući kako je prije dva mjeseca raspisan tender za uzimanje kratkoročnog kredita kod banaka u iznosu do 80 miliona KM.

"U skladu sa Zakonu o dugu i zaduživanju FBiH još nam treba odobrenje Federalnog ministarstva finansija kojem smo uputili nacrt ugovora i dokumentaciju. Pošto je taj postupak u skladu sa odlukama i politikama Vlade FBiH očekujemo da ćemo dobiti odobrenje nakon čega bi išli s tim kratkoročnim kreditom do 31. decembra ove godine", kazao je Krnjić.

Dodao je kako je svrha kredita da se dinamika isplate penzija stablizuje tako da je riječ o revolving kreditu iz kojeg će se isplaćivati dio penzija koji bi se u toku mjeseca trebao vraćati pa ponovo uzimati.

"Bilo bi puno bolje da imamo dovoljno prihoda i da ne moramo ulaziti u kredit međutim u okolnostima kakve jesu vrlo je nepravedno prema penzionerima da se isplata oduži na dvije ili tri sedmice. Svrha te aktivnosti je dakle da se isplata penzija uredi kako je bilo i uobičajeno do petog u mjesecu", rekao je Krnjić.

Posebno je podvukao da je ovaj kredit isti kao i svaki drugi kredit tako da svima treba biti jasno da će se on morati vraćati.

"Njime se dobija vrijeme da se institucije koje su nadležne za naplatu dopirnosa organizuju i poprave finansijsku disciplinu tako da bismo imali dovoljno prihoda da vratimo taj kredit", kazao je Krnjić.

Na pitanje koliko dugo bi ovaj kredit mogao stablizovati isplatu penzija, Krnjić odgovara da Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje već tri ili četiri godine bilježi mjesečne nedostatak prihoda od oko 3 posto.

"Došli smo to toga da je deficit 200 miliona KM. Primarno je da se osigura veći stepen discipline da u tekućem periodu imamo prihode koliki su i rashodi. U principu na bazi trenutnog stanja definitivno će taj krediti u ovoj godini osigurati redovnu isplatu penzija, ali naravno i dalje će trebati nastaviti plaćati doprinose kako bi se taj trend nastavio", rekao je Krnjić.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa kazao nam je kako penzioneri ne podržavaju dizanje bilo kakvog kredita za isplatu penzija.

"Naš stav je da kredit trebaju dizati dužnici Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje i da na taj način saniraju fond. Protiv toga smo da Zavod diže kredite i da stabilizacija fonda bude još lošija jer na sva podignuta sredstva trebat će plaćati i kamate", rekao je Rapa.

Zaključio je da 63 miliona ni u kojem slučaju ne mogu stabilizirati penzioni fond s obzirom na to da se ta ista sredstva bukvalno isti mjesec moraju vratiti bankama.

"Ovo je samo privremeno rješenje za isplatu penzija, a nikako rješenje problema stablizacije fonda Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje", kazao je Rapa.