Iznijeli opravdanja
93

Vlast u Tuzlanskom kantonu tvrdi da zdravstvenim radnicima ne može isplatiti novčanu pomoć

A. K.
Detalj sa današnjeg protesta u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa današnjeg protesta u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon protesta zdravstvenih radnika u TK oglasila se i resorna kantonalna ministrica, naglasivši da vlada ne može isplatiti novčanu pomoć ljekarima, medicinskim tehničarima i ostalom osoblju jer im ona zapravo nije poslodavac. Osvrnula se i na moguće razloge zbog kojih nije došlo do povećanja plata u zdravstvu.
Kako je Klix.ba ranije danas objavio, više od hiljadu radnika zaposlenih u zdravstvu iz cijelog Tuzlanskog kantona danas se okupilo na mirnoj protestnoj šetnji u Tuzli, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog odnosa vlasti koja nije ispunila obećanje vezano za povećanje plata, niti je udovoljila zahtjevu za isplatu novčane pomoći od 1.080 KM.

S druge strane, oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, iznoseći svoju stranu priče. Kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić ističe da je sindikat zdravstvenih radnika početkom oktobra tražio da tri miliona KM budu usmjerena u povećanje satnice, a zatim su izašli su s prijedlogom da ta sredstva budu upotrijebljena za jednokratnu pomoć u iznosu od 570 KM za 5.270 zaposlenika u javnom zdravstvu TK.

"Sredstva su odmah oslobođena, uputili smo dopis Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK, koji nije odjednom isplatio ta sredstva ustanovama, nego u tri tranše od kojih je posljednja bila polovinom ili krajem novembra", pojašnjava Čolić.

Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako dalje ističe, da uredba Vlade Federacije BiH o isplati jednokratne pomoći podrazumijeva da nju kao takvu isplaćuju poslodavci, ukoliko su u mogućnosti.

"Ministarstvo, niti ZZO TK, nisu poslodavci. Mi smo ispoštovali svoj dio prebacivanjem sredstava, a poslodavci vjerovatno nisu u mogućnosti da isplate tu pomoć, jer većina zdravstvenih ustanova u TK posluje u gubitku. Mi ne možemo narediti isplatu svim zdravstvenim ustanovama, jer smo stopostotni osnivači samo Opće bolnice Gračanica i dijelom Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla", pojašnjava Čolić.

Kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu ističe 31. decembra, a obavezu pokretanja pregovora, kako je kazala Čolić, preuzeli su sindikati koji predstavljaju zdravstvene radnike.

"Mi još nismo dobili zahtjev za pregovore, a kada je u pitanju zakazivanje generalnog štrajka, u našem kolektivnom ugovoru piše da ukoliko se poštuju sve stavke, ukoliko se plaća i sve ostalo isplaćuje, a da nije drugačije dogovoreno s poslodavcima, onda nema pravnog osnova za štrajk", navela je Čolić.

Inače, danas su radnici zaprijetili pokretanjem generalnog štrajka u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu, ukoliko im, kako si naveli, vlast ne udovolji zahtjevu. Generalni štrajk će se, kako su najavili, odraziti i na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.