Potpisani ugovori
164

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu dobili povećanje plata

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu dobili su povećanje plata, što je zagarantirano novim kolektivnim ugovorom. Zvanični dokument su potpisali predstavnici sindikata i Vlade Tuzlanskog kantona, a on će se primjenjivati tri godine.

Naime, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović potpisala je kolektivne ugovore sa predsjednicom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK Adisom Fakić i predsjednicom Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK Elvirom Konjić.

Novi kolektivni ugovori definiraju prava i obaveze poslodavaca i uposlenika u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona, a u odnosu na još uvijek važeći, novi dokument predviđa povećanje satnice i koeficijenata te uopće poboljšanje materijalnih prava doktora, stomatologa, medicinskih i nemedicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama.

"Potpisivanje je kruna temeljite analize i pregovora koje smo vodili sa sindikatima. Drago nam je da smo svim našim uposlenicima u javnim zdravstvenim ustanovama ovim ugovorom dali nešto bolja materijalna prava koja nastoje da prate inflaciju i druge društvene tokove", kazala je Bećirović.

Kako je istaknula, uz rekordna ulaganja u oblast zdravstva u smislu nabavke opreme, rekonstrukcije i adaptacije klinika, koja za protekle dvije godine iznose okvirno 20 miliona KM, praćenjem finansijskih trendova i inflaciju, Vlada je također i kroz intervencije u materijalna prava zaposlenika nastojala zadržati ili eventualno i popraviti njihov materijalni status.

"Zadovoljstvo nam je da smo, u jednom vremenu kada objektivno imamo mnogo problema u zdravstvenom sektoru, došli do trenutka kada su oba reprezentativna sindikata usaglasili i potpisali elemente novih kolektivnih ugovora. Time su obje strane uz Vladu Tuzlanskog kantona pokazale razumijevanje prilika u kojima radimo i izrazile svoj stav da te prilike, kada govorimo o zdravstvu, popravljamo baš kao i što kroz ovaj kolektivni ugovor popravljamo status zdravstvenih radnika", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazali su i predstavnici oba reprezentativna sindikata.

"Ogroman je pomak napravljen. Ovaj kolektivni ugovor je rezultat kompromisnih i realnih rješenja u ovom momentu. Poseban je značaj za doktore medicine i stomatologije što se napravio ogroman pozitivni korak u rješavanju dugogodišnje nepravde prema njima, ali ne i nipošto na uštrb drugih uposlenika zdravstvu", navela je Konjić.

Iz sindikata su naveli da su ljekari zadovoljni vrednovanjem lječničkog kadra kroz koeficijente.

"Svjesni smo šta se sve čini za zdravstvo na području Tuzlanskog kantona, koliki su napori svih timova da se očuva javni zdravstveni sistem u TK i ne možemo stavljati interese doktora ispred svih tih drugih interesa. Počeli smo ovaj proces korektnog vrednovanja doktora i to je ogroman korak i zbog toga smo djelomično zadovoljni, ali ne možemo imati sva rješenja sad i odmah, i ne možemo imati rješenja kakva samo mi mislimo da su ispravna te ona trebaju biti usaglašena i sa drugim uposlenicima u zdravstvu i drugim interesima u zdravstvu, a u pogledu i prostora i opreme i kadra", kazala je Konjić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Zijad Latifović pojasnio je zbog čega se pristalo na kompromis.

"Poštujući čitavo stanje u kojem se nalazi Tuzlanski kanton, priča vezana oko Kliničkog centra, oko određenih stvari koje mi imamo kao problem, mi smo pristali na ovaj kompromis u ovom trenutku. Kompromis je u smislu da svim uposlenicima nisu podignuti koeficijenti, ali je podignuta satnica, tako da su u principu svi dobili određeno povećanje", naveo je Latifović.

Potpisani kolektivni ugovori će se primjenjivati od 1. juna 2024. godine i važit će u naredne tri godine, s tim da će Vlada Tuzlanskog kantona i sindikati u narednoj godini nastaviti razgovore o plaćama i naknadama radnika, naspram finansijskih pokazatelja, inflatornih kretanja i stanja u zdravstvenom sistemu.