Nadležni održali sastanak
516

Južna magistrala u Tuzli će nakon 40 godina konačno biti produžena, planirani i kružni tokovi

A. K.
Južna magistrala u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Južna magistrala u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Južna magistrala u Tuzli formirana je prije 40 godina, a do danas nikada nije podvrgnuta sveobuhvatnoj rekonstrukciji i produženju. Međutim, konačno se za to stvaraju uslovi, a osim njenog produženja, planirano je i formiranje nekoliko kružnih tokova.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić i direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić danas su održali zajednički sastanak, za vrijeme kojeg se govorilo o nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata. Poseban akcent je stavljen na rekonstrukciju južne saobraćajnice, odnosno magistrale.

Prema riječima Lugavića, tokom sastanka su definisani konkretni koraci koji će ih dovesti do postupka eksproprijacije, naglasivši da bi se uskoro trebali pribaviti svi neophodni akti koji prethode dobijanju saglasnosti, odnosno proglašenja javnim interesom od nadležnih institucija.

"To će nas dovesti do početka eksproprijacije, za koju su obebijeđena sredstva u Cestama FBiH. To će biti historijski korak jer nakon 40 godina Tuzla će početi s produžavanjem južne saobraćajnice i rješavanjem saobraćajnog kolapsa koji imamo na Brčanskoj Malti", kazao je Lugavić.

Projektom je planirana i izgradnja privremenog kružnog toka na raskrsnici Brčanska Malta, a u kojoj je protok saobraćaja reguliran semaforima.

"Našli smo obostrani interes, jer Ceste FBiH rade na izradi glavnog projekta, a kružni tok privremenog karaktera kojeg bismo mi napravili, dati će dodatne inpute od značaja za realizaciju finalnog projekta", naveo je Lugavić.

Među temama sastanka se našlo i konačno finaliziranje radova na kružnom toku u naselju Bukinje, koji je kao nedovršen u upotrebi već nekoliko godina.

"Ulaz u naš grad već desetak godina je nedovršen, a dobili smo informaciju da će tokom ove sedmice biti upriličeno otvaranje pristiglih ponuda. Nadam se da će veoma brzo ova faza projekta biti realizirana", dodao je Lugavić.

U ingerenciji Cesta FBiH na prostoru Tuzlanskog kantona se nalazi 290 magistralnih cestovnih kilometara, što je 11,6 posto od njih skoro 2.460 u tom bh. entitetu.

"Ovo je jedan od sastanaka kojeg imamo, a promptno ćemo djelovati i pokušati goruće projekte skupa rješavati, na zadovoljstvo svih nas i učesnika u saobraćaju", naveo je Pravdić.

Tokom sastanka se govorilo i o završetku petlje Šićki Brod, kao i formiranju kružnog toka u Bosanskoj Poljani, odnosno Mlakama.