Opozicija optužuje
0

"Vlast u RS nije riješila probleme korisnika umanjenih penzija"

FENA
Opozicija u Republici Srpskoj (RS) smatra da sinoćnim dogovorom predstavnika Vlade i Boračke organizacije RS-a nisu riješeni problemi penzionera iz reda boračkih kategorija kojima su primjenom novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u RS-u umanjena mjesečna primanja.

U 2010. u budžetu je bilo 200 miliona za podršku penzionom fondu, a ove godine su ta sredstva smanjena na 155 miliona. Ovim pokazateljima je Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a, ilustrirao stanje u kome Vlada RS-a mora da pravi takve uštede da bi osigurala anuitete za međunarodne kreditore.

"Osnovni problem je što su ti zajmovi završili isključivo u javnoj potrošnji i krpljenju budžetskih rupa“, rekao je Govedarica na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On kaže da će, za oko 10.000 korisnika prava na penzije, navodno, iznaći sredstva koja su im "oduzeta od ionako malih penzija", ali postavlja pitanje šta je s ostalih gotovo 30.000 ljudi koji su također uskraćeni za ova prava.

Govedarica je optužio Vladu RS-a da pokušava da "unese razdor i da podijeli one koje je dobro udarila po glavi i sada još treba dodatno da ih podijeli".

I šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Zoran Đerić smatra da je dogovor između Vlade i BORS-a postignut da bi se amnestirali pojedinci iz rukovodstva BORS-a.

"Ovo nas ne podsjeća na dogovor između Vlade i boraca, već na to da je jedan broj predstavnika BORS-a iskoristio priliku da se izvuče iz situacije u koju je doveo boračku populaciju, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca", rekao je Đerić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Stav PDP-a je da Vlada ovim kupuje vrijeme, umjesto da se okrene poboljšanju ekonomske situacije u RS-u, poboljšanju uvjeta u privredi i materijalnog statusa svih socijalnih kategorija.

Bit će, kaže, zanimljivo vidjeti iz kojih sredstava će Vlada osigurati potrebna sredstva za dio boračkih kategorija, jer ih nema u ovogodišnjem entitetskom budžetu.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić pozdravio je dogovor Vlade i predstavnika BORS-a u vezi s traženjem rješenja za novonastale probleme u primjeni Zakona o PIO.

"Dobro je da je otvoren ponovni dijalog Vlade i BORS-a i da se traže rješenja problema koji se pojavljuju u primjeni Zakona o PIO", rekao je Radojičić danas novinarima u Banjoj Luci i naglasio da je šteta što to nije ranije identifikovano, jer smatra da je bilo nesnalaženja u definiranju određenih prava i profiliranju uredbe koja se odnosi na način isplate boračkog dodatka.

"Neka se u analizi koju pripremaju Vlada i BORS utvrdi gdje su problemi i što je eventualno potrebno učiniti. Neka traje dijalog o ovom problemu i ne bih želio spekulisati da li će biti potrebe da o tome odlučuje parlament ili će se to riješiti u domenu Vlade", istakao je Radojičić.

Naglasio je da je usvajanje zakona o PIO i o pravima boraca bilo neophodno, jer je ta reforma jedna od ključnih ako RS želi da ima stabilan Fond PIO, koji trenutno ima 231.000 korisnika.

Vlada RS-a obećala je da se osigurati dodatna sredstva da bi ublažila nezadovoljstvo oko 10.000 osoba iz reda boračkih kategorija kojima su umanjenje penzije od ovog mjeseca zbog čega su bili zaprijetili i protestima u RS-u.

Međutim, prvo će se uraditi analiza, a zatim tražiti način na koji će se osigurati ta sredstva za demobilizirane borace, koji imaju puni radni staž, ali nemaju punih 60 godina da bi ostvarili pravo na mjesečni borački dodatak.

Zakonom o PIORS-a odvojena su prava po osnovu rada od tzv.boračkog prava, a za oko 36.000 penzionera iz reda boračkih kategorija smanjene su penzije, a dio njih primat će naknade po osnovu boračkog dodatka.