Zakon na snazi samo dva mjeseca
0

U NSRS usvojene izmjene boračkog zakona

FENA
Glasovima vladajuće većine večeras su u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS)usvojene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, koji je pretrpio korekcije iako je svega dva mjeseca u primjeni.

I ta dva mjeseca primjene ovog i novog Zakona o PIORS-a izazvala su nezadovoljstvo boračkih kategorija zbog smanjena penzija za oko 35.000 korisnika, pa je Vlada RS-a po hitnom postupku pripremila izmjene Zakona o borcima kako bi se za nešto više 17.000 pripadnika ovih kategorija isplaćivale mjesečne boračke naknade kao zamjena za umanjene penzije.

Međutim, opozicija je upozorava da ni ove izmjene boračkog zakona neće riješiti probleme te kategorije stanovništva i da je trebalo izmijeniti penzioni, a ne borački zakon, dok resorni minister Petar Đokić tvrdi suprotno uz stav da će i oni koji nisu imali borački dodatak sada dobiti tu naknadu.

Naime, novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju u RS-u određeni broj boraca-penzionera izgubio je dio novčanih primanja koje je ostvarivao na osnovu statusa borca kroz garantirani penzijski osnov, a zbog godina starosti nisu mogli da ostvare pravo na mjesečni borački dodatak.

Radi se o borcima od prve do pete kategorije, mlađim od 60 godina, koji su ostali bez dosadašnjih i do 250 KM penzionih primanja.

Opozicija je u višesatnoj burnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca upozorila na vrijeme kada je ministar Petar Đokić sve u RS ubjeđivao da niko od pripadnika ove kategorije neće primiti umanjena primanja, a desilo se suprotno.

Posebno oštre kritike uputili su i vrhu Boračke organizacije RS-a, čiji predstavnici nisu ni prisustvovali posebnoj sjednici parlamenta, jer po tvrdnji Pantelije Ćurguza nije u mogućnosti da na sjednici replicira poslanicima, pa ne želi ni da im se obrati.

Opozicija je najavila i da će u skupštinsku proceduru uputili svoje verzije penzionog i boračkog zakona u RS.