BiH
0

Vlada RS-a i BORS približili stavove, ali još bez dogovora

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Vlada Republike Srpske i predstavnici Boračke organizacije (BORS) približili su stavove, ali ni nakon drugog sastanka u posljednjih sedam dana još nije definisano kako će se i u kojem iznosu nadokaniti sredstva da bi ublažilo nezadovoljstvo oko 10.000 osoba iz reda boračkih kategorija kojima su umanjene penzije od ovog mjeseca zbog čega su bili zaprijetili i protestima u RS-u.

Premijer RS-a Aleksandar Džombić i predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz saopćili su večeras, nakon više od od tri i po sata razgovora, da će se naredne sedmice ponovo dogovarati.

Nezadovoljstvo boračkih kategorija u RS-u uslijedilo je nakon primjene novog zakona o PIORS-a, kojim su odvojena prava po osnovu rada od tzv. boračkog prava.

Oko 10.000 hiljada njih dobilo je manje penzije, a ne ispunjavaju uvjete, jer imaju manje od 60 godina, kako bi, dobili naknade po osnovu boračkog dodatka.

„Približili smo stavove i dogovorili smo da u naredni četvrtak imamo konačne stavove koji bi mogli biti usaglašeni, ukoliko budu prihvatljivi“, rekao je Džombić na pres-konferenciji i potvrdio da su urađene određene analize kako osigurati sredstva za demobilisane borace, koji imaju puni radni staž, ali nemaju punih 60 godina kako bi ostvarili pravo na mjesečni borački dodatak.

Taj posao je, kako je rečeno prije sedam dana, trebalo je da se danas završi, ali Džombić je sve prolongirao za naredni četvratak.

On je potvrdio da treba obešteti tri kategorije stanovništva, one koji imaju starosnu penziju, porodičnu i invalidsku penziju, te najavio i da bi se za njih mogao osigurati borački ili mjesečni borački dodatak.

I Ćurguz vjeruje da su blizu dogovora i da će se naredne sedmice usaglasiti stavove.

I resorno ministarstvo u RS je priznalo da je 10.216 korisnika, mlađih od 60 godina, primilo ovog mjeseca penzije bez garantovanog osnova i samo na osnovu uplate doprinosa i dužine penzijskog staža.

Penzije su smanjenje za oko 36.000 penzionera u RS iz reda boračkih kategorija.

Za 59 posto korisnika umanjenje penzije je do 100 KM, odnosno kod 79 posto penzija umanjenje je do 150 KM.

Samo ukoliko su borci prve ili druge kategorije, oni će primiti borački dodatak na godišnjem nivou.