BiH
216

Vlast u Prijedoru i dalje ne želi u gradu spomenik ubijenoj djeci u ratu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Odbora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u proteklom ratu Fikret Bačić izjavio je da su njihovi roditelji na osnovu onog što im je predložio gradonačelnik Pavić, zaključili da vlast u Prijedoru ne želi u gradu spomenik posvećen njihovoj ubijenoj djeci.

"Odbili smo njegov prijedlog, jer nam je ponudio u naseljima Raškovac ili Puharska lokacije za izgradnju spomenika, koju bi mi trebali da finansiramo uz eventualno njegovu neku malu pomoć“, kazao je Bačić kojem su samo u jednom danu ubijena 33 člana uže i šire porodice, među kojima i kćerka od šest i sin od 12 godina.

Rekao je da je sa gradonačelnikom Prijedora o ovom pitanju razgovarao prvi put u novembru, nakon što je Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine od Pavića i predsjednika Skupštine grada Seada Jakupovića zatražio da se izjasne o iznesenim tvrdnjama u prijavi, koju su protiv njih dvojice podnijeli roditelji ubijene djece.

"Od Ombudsmena smo dobili informaciju da su ga njih dvojica obavijestili da su nam nudili rješenja, što smo mi opovrgli, rekavši da nam je samo gradonačelnik Pavić ponudio dvije neprihvatljive lokacije za izgradnju spomenika, a predsjednik Skupštine grada Jakupović da će se naš zahtjev naći na decembarskom skupštinskom zasjedanju, što se nije dogodilo“, naveo je Bačić.

Prijedorčani, čija su djeca ubijena u proteklom ratu, uputili su pretprošle godine gradskoj vlasti u pisanoj formi zahtjev da se u centru grada podigne spomen obilježje posvećeno njihovim najmilijim. Međutim, do sada nisu dobili zvanični stav o njemu, jer još nije razmatran na zasjedanju Skupštine grada.

"Odbijanjem našeg zahtjeva da se stavi na dnevni red Skupštine grada, došlo je i do kršenja člana 49 Statuta Grada Prijedora, koji ne dozvoljava mogućnost da se nešto ne stavi na njen dnevni red, ako se pomenuti član ispoštovao, a mi roditelji ubijene djece smo ga ispoštovali, jer smo prikupili preko 1.000 potpisa, što znači da se on mora razmatrati“, naglasio je Bačić.

Prema njegovim riječima prekršen je i Zakon o upravnom postupku o lokalnoj samoupravi RS.

"Pavić je u obrazloženju Ombudsmenu naveo da su oni podnijeli aplikaciju o donošenju zakona o spomenicima na nivou BiH i ja znam da su oni to davno uradili i sada se drži toga da još nema tog zakona. Postoji, međutim, Zakon o izgradnji spomenika RS i na osnovu njega u Prijedoru je napravljeno nekoliko spomenika, koji nemaju nikakvih tehničkih, urbanih ili bilo kojih drugih rješenja. Nemaju ni valjanih zahtjeva o izgradnji tih spomenika. Jedini spomenik koji ima kakvu-takvu dokumentaciju je križ koji se nalazi preko puta zgrade Gradske uprave, dok su svi ostali građeni na divlje. Spomenik ubijenoj djeci je prvi spomenik, koji ide onim redoslijedom kako propisuje zakon i Statut Grada Prijedora. Međutim, nije naišao na podršku“, istakao je Bačić

Odbornik u Gradskoj skupštini Mirsad Duratović iz Stranke za BiH kazao je da je prošle godine, i to godinu dana od podnošenja zahtijeva roditelja ubijene djece za izgradnju spomenika, podnio zahtjev na novembarskom, a potom i na decembarskom zasjedanju Skupštine grada, da se raspravlja o njihovom zahtjevu i dodao da ga je skupštinska većina odbila.

"Najgora moguća opcija je bila da Gradska skupština ne stavi zahtjev roditelja ubijene djece na dnevni red. Ona i gradska administracija šute više od godinu dana i drže njihov zahtjev u ladici, iako je bilo nekoliko sastanaka sa predstavnicima roditelja, koji su svaki put dobijali obećanja da će on biti razmatran na skupštinskom zasjedanju. Zvanično nemamo stav Skupštine grada o njihovom zahtjevu, osim da se do sada odbijao da se nađe na dnevnom redu njenog zasjedanja“, rekao je Duratović.

Podsjetio je da je Skupština grada prema odredbama Statuta Grada Prijedora i prema svom Poslovniku obavezna da se izjasni o zaprimljenom podnesku u roku od 60 dana od njegovog prijema i dostavi u pisanoj formi obrazložen odgovori.

Dodao je da će i na predstojećem februarskom zasjedanju obnoviti svoj zahtjev za stavljanje na dnevni red zahtjeva porodica ubijene djece za izgradnju spomenika u gradu.

Predsjednik Skupštine Grada Prijedora Sead Jakupović kazao je da je ovo pitanje osjetljivo i senzibilno i da stoga zahtjeva vrlo odgovoran pristup svih aktera uključenih u njegovo rješavanje.

"U nekoliko navrata su vođeni konstruktivni razgovori i na dobrom smo putu da ga riješimo na opšte zadovoljstvo svih građana ovog grada. Svi politički subjekti i kolege odbornici iz političkih partija svjesni su činjenice da bi se trebao podigniti spomenik žrtvama rata u Prijedoru i uvjeren sam da ćemo u odnosu na sve okolnosti koje su se događale, sve uskoro riješiti“, uvjeren je Jakupović.

Prema njegovim riječima siguran je da će Prijedor kao jedna od najbolje organizovanih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini i ovog puta svojim primjerom pokazati da je u našoj zemlju suživot moguć. Uskoro i to već na februarskom zasjedanju Skupštine grada saznaće se da li je ovaj njegov optimizam bio opravda.

U proteklom ratu je na području grada Prijedora ubijeno 102 djece oba pola i različite životne dobi. Među njima bilo je 96 djece bošnjake nacionalnosti, petoro hrvatske i jedno srpske nacionalnosti. Najmlađe ubijeno dijete bio je dvomjesečni Velid Softić, a najstarija su imala nepunih 17 godina.

Najveći broj ih je ubijen u prvim mjesecima rata na ovim prostorima, odnosno u periodu od 24. maja do 6. avgusta 1992. godine. Među ubijenom djecom najviše je djece iz naselja sa lijeve obale Sane. Po njih su bili kobni 22. i 23. juli, kada ih je najviše ubijeno. Do sada još nije pronađen nijedan posmrni ostatak djece ubijene u naseljima Čarakovo i Zecovi.

Za ratni zločin nad djecom na prijedorskom području, koja su bukvalno strijeljana pred svojim kućama, niko do sada nije osumnjičen, navodi Anadolija.