|

Vlast u kandžama političkih uslovljavanja: Hoće li se Izetbegović, Dodik i Čović konačno dogovoriti

Vlast u kandžama političkih uslovljavanja: Hoće li se Izetbegović, Dodik i Čović konačno dogovoriti
68
Piše: S. H.
17.4.2019. u 09:01
148
komentara
68

dijeljenja
Vlast u kandžama političkih uslovljavanja: Hoće li se Izetbegović, Dodik i Čović konačno dogovoriti Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da će se danas održati ključni sastanak za dogovor o državnoj vlasti ili se njegova stranka povlači iz pregovora. S druge strane, lider SDA Bakir Izetbegović naglašava da Dodik svjesno proizvodi krizu, jer mu odgovara.
Sastanak će se održati u 12 sati u zgradi Predsjedništva BiH, a ključna tema će biti raspored ministarstava i dogovor o ključnim pitanjima poput MAP-a i NATO puta naše zemlje.

Nijedan politički lider ne spori da poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH treba dobiti Srbin iz SNSD-a, što bi bio nastavak dosadašnjeg sistema rotacije i dogovora. Ipak, kamen spoticanja je broj ministarstava za blok stranaka koji predvodi SNSD. Dodik traži tri ministarstva, a Izetbegović tvrdi da mu prema Ustavu pripadaju dva.

Dodik je prije nekoliko dana čak zaprijetio da, ukoliko danas ne bude postignut dogovor, više neće učestvovati u razgovorima i da će tražiti druga rješenja.

Izetbegović smatra da Dodik na taj način svjesno proizvodi krizu te da na arogantan način i prijeteći traži više nego što mu pripada.

"Ako to dobije, pobijedio je i nastavit će se dominantno ponašati, diktirati i dominirati kroz cijeli mandat. Ako to ne dobije, napravit će tešku krizu i zastoj u radu institucija BiH. Tad će izaći još agresivnije s tvrdnjama da je BiH propali pokušaj međunarodne zajednice, da očigledno ne možemo živjeti zajedno, da se moramo podijeliti itd. Bojim se da mu ovaj drugi scenarij više odgovara i da je njegov prevashodni cilj stvaranje krize i zastoja", rekao je Izetbegović.

Uslovljavanja bi moglo biti i na relaciji SDA-HDZ. Naime, SDA želi ministarstvo finansija, a to isto želi i HDZ, ali također i ministarstvo vanjskih poslova i sigurnosti. Također, otvoreno je i pitanje pozicije Demokratske fronte, koja će uz SDA činiti jedinstven politički blok na nivou FBiH i BiH.

Bez obzira na to što su lideri ove tri stranke do sada nekoliko puta ponavljali da su na pragu dogovora, čini se da je taj dogovor sve dalje, a građane sada ne može iznenaditi ni mogućnost političke krize i neformiranja vlasti u rangu situacije nakon izbora 2010. godine, kada vlast nije formirana čak 14 mjeseci nakon izbora.
Prijavi grešku


Komentari (148)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...