Danas sjednica
2

Vlast sa SDA: Hoće li SDP napraviti izuzetak za ogranak u Tuzlanskom kantonu?

Piše: A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH danas će u Sarajevu održati sjednicu na kojoj bi moglo zauzeti stav u vezi s mogućnosti da tuzlanski ogranak stranke dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa SDA radi formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić potvrdio je za Klix.ba da se danas održava sjednica Predsjedništva stranke, no nije mogao govoriti o detaljima i sadržaju sjednice.

Inače, Nikšić se 25. februara u Tuzli sastao s predsjednikom Kantonalnog odbora SDP-a TK Enverom Bijedićem, a tema sastanka bila je upravo mogućnost dopune odluke Glavnog odbora.

"Nikšić je čuo razloge zbog kojih bi bilo potrebno da SDP ne bude opozicija u naredne četiri godine. Za sljedeće korake je potrebno napraviti dopunu odluke Glavnog odbora SDP-a koja nas je u ovom trenutku praktično stavila u opoziciju. Dopuna bi se ogledala u tome da Glavni odbor SDP-a dozvoli mogućnost pregovaranja u Tuzlanskom kantonu", rekao je tada Bijedić za Klix.ba.

Treba podsjetiti da je Glavni odbor SDP-a ranije na burnoj sjednici donio odluku o tome da neće započinjati pregovore s nacionalnim strankama o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou.

Ovaj stav je zauzet nakon sastanka lidera SDP-a, DF-a i Naše stranke, okupljenih oko Bh. bloka, da se ne ide u vlast s nacionalnim strankama.

No, nakon toga je uslijedila svojevrsna pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskom kantonu, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou, a pogotovo u TK.

Treba naglasiti i da eventualnu promjenu odluke o tome da SDP u Tuzlanskom kantonu može pregovarati sa SDA može donijeti samo Glavni odbor stranke.