Glavni odbor presjekao
2.8k

SDP donio konačnu odluku: Ne ulazimo u vlast s nacionalnim strankama

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) nakon višesatnog zasjedanja donio je konačnu odluku o tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.

Većina od 61 delegat glasao je protiv koalicije, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Ključnu ulogu u ovoj odluci imali su Jasmin Imamović, Denis Bećirović i Zukan Helez koji su kazali da SDP ne treba pregovarati s nacionalnim strankama.

Ovakva odluka uslijedila je nakon žestokih pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskom kantonu, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou.

Stav Glavnog odbora SDP-a potvrdio je stava Predsjedništva SDP-a koje je od početka kategorično odbijalo ulazak u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om ukoliko u toj koaliciji ne budu Demokratska fronta i Naša stranka, odnosno sve članice Bosanskohercegovačkog bloka.

Prema svim procjenama u opoziciji na višim nivoima ostati će za sada zasigurno SDP i Naša stranka koja ne odustaje od ranijeg stava da ne postoji ni teoretska šansa da se upuste u pregovore sa nacionalnim strankama.

Konačnu odluku o ulasku DF-a u pregovore o formiranju vlasti u narednim danima bi trebali donijeti organi ove stranke.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić rekao je prije sjednice Glavnog odbora SDP-a kako je jedinstvo stranke neupitno bez obzira na stav Glavnog odbora o formiranju vlasti.

"Tu ne postoje nikakve buntovničko-frakcijske ideje ukoliko naš prijedlog ne prihvaćen. S druge strane, ukoliko on bude prihvaćen, očekujemo da se ovi koji zastupaju druge ideje povinuju odlukama Glavnog odbora te da izađemo još čvršći i u većem zajedništvu", rekao je Bijedić.