Otvoren predmet
128

Vlasnici stanova u Sarajevu će dostavljati dokaze o vlasništvu na uvid, bez obaveze zadržavanja

Piše: Er. M.
Na ZK izvadak čeka se satima (Foto: H. M./Klix.ba)
Na ZK izvadak čeka se satima (Foto: H. M./Klix.ba)
Odluka vlasti u Kantonu Sarajevo, kojom je od vlasnika stanova zatraženo da upraviteljima dostave dokaze o vlasništvu nad stanovima (ZK izvod ili kupoprodajni ugovor) izazvala je brojne spekulacije. Ovim povodom razgovarali smo s direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petrom Kovačevićem koji nam je potvrdio da je državna agencija zaprimila više prijava od građana Kantona Sarajevo.

Kovačevića smo pitali da li je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS tražilo mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH prije donošenja odluke.

"Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nije tražilo mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini prije donošenja predmetne odluke. Međutim, po zahtjevu ovog ministarstva agencija je dala mišljenje na Prijedlog zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade dana 26. aprila 2017. godine. Mišljenje nije prihvaćeno i zakon je usvojen suprotno mišljenju agencije", rekao je Kovačević.

Mišljenje o Prijedlogu Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade
Mišljenje o Prijedlogu Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade

Na pitanje da li je naredbom za dostavljanje dokaza o vlasništvu stanova u ovom slučaju prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, Kovačević je odgovorio da je agencija zaprimila više prijava građana Kantona Sarajevo da su ih upravnici zgrada putem oglasne ploče obavijestili da su dužni do 31. decembra 2018. godine dostaviti upravniku, lično ili putem predstavnika etažnih vlasnika, dokaz o etažnom vlasništvu, uz prijetnju novčanim kaznama onima koji to ne učine.

"S tim u vezi agencija je zatražila izjašnjenje ministarstva o tome da li su upravnici dužni od etažnih vlasnika prikupiti dokaze o vlasništvu te ukoliko jesu u koju svrhu su upravnicima neophodni dokazi o vlasništvu. Ministarstvo je u svom odgovoru, od 7. decembra 2018. godine, između ostalog navelo da su 6. decembra 2018. godine uputili upravnicima pojašnjenje u kojem su naznačili da se dokument o vlasništvu dostavlja na uvid bez obaveze zadržavanja. Ovo je u skladu s presudom po tužbi Elektrodistribucije Sarajevo", kazao je Kovačević.

Mišljenje o Prijedlogu Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade
Mišljenje o Prijedlogu Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade

On je zaključio da je ovaj predmet u završnoj fazi i da će ga Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH okončati donošenjem odgovarajućeg rješenja.

"Vremenski rok, ali ne samo on, je nažalost determinisan neadekvatnim kapacitetima agencije o čemu redovno upoznajemo javnost", kazao je Kovačević.

Podsjećamo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u upozorenju vlasnicima etažnih stanova navelo je da će se novčanom kaznom u iznosu od 200 KM do 2.000 KM kazniti etažni vlasnik ako upravniku, lično ili putem predstavnika etažnih vlasnika, ne dostavi dokaz o vlasništvu.