RS
0

Vladine mjere ublažit će posljedice ekonomske krize

FENA
Vlada RS-a vjeruje da će mjere koje je pripremila spriječiti eventualne negativne efekte svjetske ekonomske krize na privredu tog bh. entiteta, izjavio je danas premijer RS-a Milorad Dodik.

Kao jedna od mjera navodi se i inicijativa Vlade RS-a prema nadležnim organima BiH za Izmjene zakona o javnim nabavkama u pravcu produženja preferencijala od 20 posto za domaće ponuđače za period od najmanje dvije godine.

Premijer RS-a rekao je, u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, da je cilj entitetske vlade da u ovoj godini održi zaposlenost, osigura privredni rast i održi javnu potrošnju u planiranom nivou od 40 posto BDP-a.

Dodik je dodao da se može desiti da rast ne bude onoliki koliko je to predviđeno, a da će najveći negativan uticaj krize, pored građevinarstva imati, grane koje najviše učestvuju u izvozu, a to su sektor metalske industrije, drvoprerađivačke, tekstila, kože i obuće, rudarstva i saobraćaja.

Vlada stoga predlaže formiranje garancijskog fonda koji će biti namijenjen za privredu koja ima osiguran plasman na inotržište.

Također, predlaže se osnivanje fonda za pomoć ugroženim preduzećima od javnog značaja koja zapošljavaju više od 1.000 ljudi, a čiji rad zavisi direktno od obima privrednih aktivnosti.

U planu Vlade RS-a je da putem Investiciono razvojne banke RS-a pruži podršku realnom sektoru kroz prilagođavanje postojećih kreditnih linija, a radi zadržavanja postojećeg broja zaposlenih radnika.

U mjerama Vlade je navedeno i šta će biti urađeno za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, u oblasti zadrugarstva, a u dijelu javnih investicija, akcent je na infrastrukturnim projektima usmjerenim na angažiranje najugroženijih sektora zahvaćenih uticajem svjetske finansijske i ekonomske krize: građevinska operativa, proizvodnja građevinskog materijala, metala i metalnih proizvoda.

Time će se, smatra Vlada RS-a, podržati i ekonomski rast i konkurentnost domaće ekonomije te rast zaposlenosti zbog apsorpcije značajne radne snage tokom realizacije javnih investicija, posebno direktnim angažovanjem nekvalifikovane i polukvalifikovane radne snage.

Nakon što je premijer RS-a Milorad Dodik izložio Vladine mjere, poslanici opozicije su se vratili u skupštinsku salu i učestvuju u raspravi o mjerama, iako su zamjerili Vladi što je ovaj dokument pripremljen u formi informacije o kojoj se neće glasati, već, kako je predviđeno, Skupština RS-a će je samo primiti k znanju.

Skupštini RS-a su se obratili i predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić, koji je pozvao na zajednički rad na provođenju mjera, a svoj stav iznijeli su i predsjednici Saveza sindikata i Konfederacije sindikata RS-a, Ranka Mišić i Obrad Belenzada.

U toku je redovna skupštinska pauza, a interesanto je da su se za raspravu prijavili svi opozicioni poslanici, njih više od 50.