Zaključno sa 30. junom
0

Vladi RS-a nedostaje 35 miliona za tekuće obaveze

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Na računima budžeta Republike Srpske (RS) zaključno s 30. junom bilo je svega 50 miliona maraka raspoloživih sredstava, a na taj isti dan neizmirene obaveze bile su veće za čak 35,2 miliona maraka.

Vlada RS-a u konsolidiranom izvještaju o izvršenju budžeta, koji je uputila u parlament na razmatranje, priznaje da je zaključno s 30. junom 2011. ostalo neplaćeno 85,3 miliona maraka tekućih obaveza, koje su obračunski evidentirane kao rashodi prvog polugodišta, a da je imala raspoloživih svega 50 miliona.

“Radi se prije svega o obavezama iz juna 2011. godine koje su obračunate u junu, a isplaćene u julu. Najznačajniji iznosi se odnose na plaće i invalidnine za juni ove godine”, navodi Vlada RS-a u dijelu u kojem daje podatke o tekućoj "likvidnosti" budžeta RS-a u prvom polugodištu 2011.

Na takozvanim escrow računima RS-a na kraju prvog polugodišta bilo je svega 75,5 miliona.

Poređenja radi, na tom računu, na kojem su novci ostvareni po osnovu sukcesije i privatizacije državnog kapitala, na dan 31.decembra prošle godine bilo je 240,1 miliona maraka.

U Vladinom izvještaju se priznaje i da postoji obaveza povrata sredstava na escrow račune u ukupnom iznosu od 187 miliona maraka.

Navedenu obavezu čini 80 miliona datih na “zajam” Fondu zdravstvenog osiguranja RS, s obavezom povrata do 31. decembra 2012., zatim 90 miliona koje mora vratiti sama Vlada, budući da su sredstva s računa posebnih namjena korištena za budžetsku potrošnju.

Također, s tog računa je Vlada uzela i 17 miliona KM i dala za projektovanje, izgradnju i opremanje Nove bolnice u Bijeljini.

Po osnovu oročavanja sredstava s escrow računa u periodu 1. januar -30. juni 2011. godine ostvareni su prihodi od kamate u iznosu od 1.997.380 KM.