biznis
0

Deficit fonda zdravstva RS-a veći od 111 miliona KM

FENA
Kumulativni deficit Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) na kraju prošle godine iznosio je čak 111,6 miliona maraka, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Samo u 2010. taj vanbudžetski fond poslovao je s deficitom od 51,6 miliona maraka.

Da je situacija alarmatna upozorio je i glavni revizor Boško Čeko predočivši podatke po kojima obaveze ovog fonda premašuju 272,1 miliona maraka, od čega su dugoročne u visini od 140,5 miliona, a kratkoročne čak 131,5 miliona.

Obaveze prema zdravstvenim ustanovama prešle su 80 miliona, dobavljačima nisu isplatili 20 miliona, a za refundaciju bolovanja dužeg od 30 dana duguju čak 21 milion maraka.

Među dugoročnim obavezama izdvajaju se krediti komercijalnim bankama od 36,3 miliona, robni kredit od 6,8 miliona, inozaduženje od 17,3 miliona maraka, a tu je i zajam Vlade RS-a od 80 miliona koji se mora vratiti zaključno s 31.decembrom 2011.godine.

„Ovi podaci pokazuje da zajam nije ušao u deficit i morat će se planirati sredstva od kojih će se to vratiti, ako ne, povećat će se deficit“, upozorio je glavni revizor.

Vlada RS-a im je iz sredstava dobijenih privatizacijom „pozajmila“ tih 80 miliona maraka.

Savjetnik ministra finansija Dalimor Tomaš potvrđuje da se novac mora vratiti na račun posebnih namjena, a tvrdi da su rasli troškovi Fonda mnogo brže od prihoda, jer je „bolest teško planirati“.

„Bolest je nešto što je teško planirati i jednostavno troškovi zdravstvenog osiguranja nisu kategorija koju u 100-postotnom iznosu možemo planirati“, iznosi Tomaš tvdnju zašto se troši više od plana.

Boško Čeko je ukazao da ovaj fond neće imati problema samo s deficitom već i tekućim održavanjem.

„Fond zdravstvenog osiguranja, pored toga što teško finansira deficit, ima i tekućih obaveza koje će vjerovatno imati problema da izmiruje. Po našim informacijama, prisiljeni su da se ponovo zaduže i dobit će za to odobrenje od Ministrastva finansija i Vlade RS-a. Bit će to dugoročni kredit“, potvrđuje i glavni revizor Boško Čeko.