BiH
0

Kritike zbog deficita budžeta RS-a od 666,7 miliona KM

FENA
Činjenica da se kumulativni deficit Republike Srpske zaključno s prošlom godinom povećao na 666,7 miliona maraka izazvala je danas brojna upozorenja opozicije u Narodnoj skupštini, te zahtjeve Vladi RS-a da hitno poduzme mjere za prevazilaženje tog stanja.

"Iznos deficita pokazuje kako se ponaša Vlada, odnosno svi budžetski korisnici u RS-u", ukazao je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Kritikovao je povećanu javnu potrošnju, ali i činjenicu da kabinet Aleksandra Džombića nije predložio jasne mjere da konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta za ovu godinu ne bude još gori od prošlogodišnjeg.

"Ako se ovako nastavi, ovi pokazatelji govore da ćemo 2011.godine dostići milijardu akumuliranog deficita, što ustvari govori o stvarnom stanju finansija u RS-u", upozorio je Borenović.

Poslanici opozicije, budući da se niko iz vladajuće stranke nije ni javio za riječ tokom rasprave, posebno su ukazali na činjenicu da sjednici ne prisustvuje premijer RS-a Aleksandar Džombić, koji je prošle godine vodio resor ministarstva finansija.

I ovaj put zatraženo je da Vlada RS-a u roku od 90 dana Skupštini dostavi informaciju o stanju o privredi i predloži mjere za otklanjanje negativnih efekata.

"Stanje je zabrinjavajuće, da ne kažemo katastrofalno, a privreda je veoma opterećena i prijeti joj kolaps", ukazao je šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica i istakao da se jasno mora reći ko je kriv za takvo stanje u entitetskom budžetu, odnosno da je odgovornost na Vladi.

Kritikovao je činjenicu da se u ekonomskoj politici navodi jedno, a da je njeno izvršenje sasvim drugačije, odnosno da se odstupilo od planiranog.

U raspravi je ponovo upozoreno na tešku situaciju u kojoj se nalaze penzioneri u RS-u, čije penzije nisu povećane od 2005. ni za jednu marku i ubjedljivo su najmanje u regionu, te da čak njih oko 42.000 prima 160 KM mjesečno.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera (PUP) Ilija Stevančević zatražio je od Vlade da u narednih 30 dana rebalansom budžeta osigura povećanje od šest do 12 posto, te pripremi nacrte novih zakona o penzijskom osiguraju i pravima boraca.

U poslaničkoj raspravi Zoran Latinović iz SDS-a upozorio je i da se u RS-u novim kreditima vraćaju stara zaduženja, te iznio stav da zbog krize nije isključeno da na nivou BiH umjesto smanjenja dođe do povećanja stope PDV-a.

Njegov stranački kolega Tomica Stojanović podsjetio je da je 2008. priliv stranih inesticija bio 165,7 miliona KM, naredne godine 104 miliona, dok se u ovom Vladinom izvještaju ne spominje taj iznos u 2010., konstatirajući da investitori izbjegavaju RS i BiH zbog visokog stepena korupcije.

U završnom obraćanju poslanicima ministar finansija Zoran Tegeltija je govorio o tome šta je učinjeno u 2010. godini na stabilizaciji negativnih privrednih kretanja, uvjetovanih uticajem svjetske ekonomske krize iz 2009., kao i prije toga, te i u vrijeme eskalacije krize.

Vlada RS-a u konsolidiranom izvještaju o izvršenju budžeta RS-a u 2010. potvrđuje da je kumulirani deficit, na dan 31. decembra 2010., iznosio je 666,7 miliona maraka i značajno je uvećan tokom te godine.

Početno stanje kumuliranog deficita 1. januara prošle godine u glavnoj knjizi trezora bilo je 384.273.096, ali je na osnovu ostvarenog deficita u tekućoj godini uvećan za iznos od čak 282.978.680 KM, te na osnovu korekcija smanjen je za 581.001 KM.

Dan za glasanje o ovim i drugim tačama koje će razmatrati entitetski parlamentarci je 30. juna.