{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kritike zbog deficita budžeta RS-a od 666,7 miliona KM

F
28.6.2011. u 13:42
0
24
Kritike zbog deficita budžeta RS-a od 666,7 miliona KM
0
Kritike zbog deficita budžeta RS-a od 666,7 miliona KM
Činjenica da se kumulativni deficit Republike Srpske zaključno s prošlom godinom povećao na 666,7 miliona maraka izazvala je danas brojna upozorenja opozicije u Narodnoj skupštini, te zahtjeve Vladi RS-a da hitno poduzme mjere za prevazilaženje tog stanja.
"Iznos deficita pokazuje kako se ponaša Vlada, odnosno svi budžetski korisnici u RS-u", ukazao je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Kritikovao je povećanu javnu potrošnju, ali i činjenicu da kabinet Aleksandra Džombića nije predložio jasne mjere da konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta za ovu godinu ne bude još gori od prošlogodišnjeg.

"Ako se ovako nastavi, ovi pokazatelji govore da ćemo 2011.godine dostići milijardu akumuliranog deficita, što ustvari govori o stvarnom stanju finansija u RS-u", upozorio je Borenović.

Poslanici opozicije, budući da se niko iz vladajuće stranke nije ni javio za riječ tokom rasprave, posebno su ukazali na činjenicu da sjednici ne prisustvuje premijer RS-a Aleksandar Džombić, koji je prošle godine vodio resor ministarstva finansija.

I ovaj put zatraženo je da Vlada RS-a u roku od 90 dana Skupštini dostavi informaciju o stanju o privredi i predloži mjere za otklanjanje negativnih efekata.

"Stanje je zabrinjavajuće, da ne kažemo katastrofalno, a privreda je veoma opterećena i prijeti joj kolaps", ukazao je šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica i istakao da se jasno mora reći ko je kriv za takvo stanje u entitetskom budžetu, odnosno da je odgovornost na Vladi.

Kritikovao je činjenicu da se u ekonomskoj politici navodi jedno, a da je njeno izvršenje sasvim drugačije, odnosno da se odstupilo od planiranog.

U raspravi je ponovo upozoreno na tešku situaciju u kojoj se nalaze penzioneri u RS-u, čije penzije nisu povećane od 2005. ni za jednu marku i ubjedljivo su najmanje u regionu, te da čak njih oko 42.000 prima 160 KM mjesečno.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera (PUP) Ilija Stevančević zatražio je od Vlade da u narednih 30 dana rebalansom budžeta osigura povećanje od šest do 12 posto, te pripremi nacrte novih zakona o penzijskom osiguraju i pravima boraca.

U poslaničkoj raspravi Zoran Latinović iz SDS-a upozorio je i da se u RS-u novim kreditima vraćaju stara zaduženja, te iznio stav da zbog krize nije isključeno da na nivou BiH umjesto smanjenja dođe do povećanja stope PDV-a.

Njegov stranački kolega Tomica Stojanović podsjetio je da je 2008. priliv stranih inesticija bio 165,7 miliona KM, naredne godine 104 miliona, dok se u ovom Vladinom izvještaju ne spominje taj iznos u 2010., konstatirajući da investitori izbjegavaju RS i BiH zbog visokog stepena korupcije.

U završnom obraćanju poslanicima ministar finansija Zoran Tegeltija je govorio o tome šta je učinjeno u 2010. godini na stabilizaciji negativnih privrednih kretanja, uvjetovanih uticajem svjetske ekonomske krize iz 2009., kao i prije toga, te i u vrijeme eskalacije krize.

Vlada RS-a u konsolidiranom izvještaju o izvršenju budžeta RS-a u 2010. potvrđuje da je kumulirani deficit, na dan 31. decembra 2010., iznosio je 666,7 miliona maraka i značajno je uvećan tokom te godine.

Početno stanje kumuliranog deficita 1. januara prošle godine u glavnoj knjizi trezora bilo je 384.273.096, ali je na osnovu ostvarenog deficita u tekućoj godini uvećan za iznos od čak 282.978.680 KM, te na osnovu korekcija smanjen je za 581.001 KM.

Dan za glasanje o ovim i drugim tačama koje će razmatrati entitetski parlamentarci je 30. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: