BiH
0

Kumulativni deficit RS-a veći od 666 miliona KM

FENA
Deficit u budžetu bh. entiteta Republike srpske za prošlu godinu iznosio je 282 miliona i 978 hiljada KM, dok je ukupni akumulirani deficit RS-a čak 666 miliona i 680 hiljada KM.

Ovi podaci navedeni su u konsolidiranom izvještaju o izvršenju entitetskog budžeta za 2010., koji je u četvrtak utvrđen na sjednici entitetske vlade.

U Vladi RS-a uvjeravaju da nisu ugrožene isplate iz budžetske kase.

„Za RS će biti veliki problem ukoliko ne bude mogla da realizuje međunarodna sredstava, ali ipak imamo druga, alternativna, rješenja“, tvrdi ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.

Navodeći da budžet RS-a neće biti ugrožen, Tegeltija je ustvrdio da su alternativna rješenja, pored kratkoročnih emisija trezorskih zapisa, i emisija dugoročnih obveznica RS-a, ako to bude potrebno.

I pored svih iznesenih podataka o deficitu budžetske entitetske kase, on tvrdi da je „budžet RS-a likvidan, što potvrđuje činjenica da je danas Vlada RS-a odobrila više prijedloga rješenja o odobrenju proširenja operativnog budžeta RS-a u okviru zakonskog budžeta za više ministarstava“.

Za Tegeltiju je i indikativna izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da će budžetski deficiti s kojima su suočeni RS i FBiH biti značajno povećani ne budu li realizovana sredstva iz stand-by aranžmana.

"Indikativno je da je Inzko tek sad počeo govoriti o ovom problemu, iako je Vlada RS-a prije tri mjeseca upozoravala na to. Očigledno je da u FBiH postoje mnogo izraženiji problemi nego u RS-u", tvrdi resorni ministar RS-a.