BiH
1

Vlade FBiH i TK će raditi na iznalaženju rješenja za TTU

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši radnici Tvornice transportnih uređaja d.d. Tuzla u stečaju danas su održali sastanak kako bi još jednom ukazali na sporost u rješavanju problema radnika i statusa tog preduzeća.

Na njihov poziv uime Vlade Federacije BiH sastanku je prisustvovao savjetnik federalnog premijera Suvad Osmanagić, te je istaknuto da Vlada FBiH ni na koji način nije utjecala na dešavanja koja su TTU d.d. Tuzla dovela u stanje u kojem se danas nalazi, ali će u saradnji s Vladom Tuzlanskog kantona učiniti sve u okviru svojih zakonskih ovlaštenja da budu nađena rješenja problema.

Kako je nad ovim privrednim društvom u toku stečajni postupak, što je isključivo sudski postupak, Federalna vlada će putem organa ovog postupka, Skupštine i Odbora povjerilaca, u kojima kao najveći povjerilac ima svoje predstavnike, ubrzati rješavanje tog problema.

Jedan od načina je reorganizacija i formiranje nove kompanije od Tvornice transportnih uređaja Tuzla, u čemu će, kao primarni korisnici njenih usluga, učestvovati JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i RMU "Banovići" d.d. Banovići.

Nakon višesatnog sastanka svi učesnici, a naročito predstavnici radnika, iskazali su zadovoljstvo postignutim dogovorom i naporima Vlade FBiH da na adekvatan način bude riješen status Tvornice transportnih uređaja Tuzla u stečaju, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH.