BiH
4

Radnici TTU-a u ponedjeljak poduzimaju radikalne korake

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sudbina 150 radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla i dalje je neizvjesna. Iako su najavili, radnici su danas odustali od podizanja šatorskog naselja u krugu fabrike, s obzirom na to da je stečajna upravnica Alisa Bijedić održala sastanak s njima.

Prema njenim riječima, najozbiljniji kandidati za osnivanje novog preduzeća i dalje su Elektroprivreda (EP) BiH i Rudnik Banovići.

U četvrtak će biti održan sastanak između predstavnika EP BiH, Rudnika Banovići i radnika TTU-a, na kojem će biti predstavljen Elaborat o pokretanju proizvodnje u ovom nekadašnjem privrednom gigantu.

Također, tom prilikom bi trebao biti zauzet i zvaničan stav o tome kada bi mogla uslijediti kupovina nakon koje bi blizu 150 radnika bilo vraćeno na svoja radna mjesta.

Podsjećanja radi, 12. maja objavljen je konkurs za prodaju TTU-a, a prema riječima Alise Bijedić, 13. juna zakazana je prva prodaja.

"Aktivnosti koje provode EP BiH i Rudnik Banovići su u toku, a bit će održan sastanak dviju uprava. Tom prilikom će biti prezentiran Elaborat o pokretanju proizvodnje u TTU, tako da će nakon toga uslijediti i donošenje odluke EP BiH i Rudnika Banovići, a za koje znamo da su najozbiljniji kupci", istakla je Bijedić.

Kada je riječ o cijenama Bijedić pojašnjava da je tuzlanski dio firme procijenjen na 22 miliona KM.

"Dio proizvodnog kruga s mašinama u Tuzli procijenjen je na 15 miliona KM, a pored toga, ovdje postoji još šest do sedam miliona KM imovine, tako da je tuzlanski dio firme procijenjen na ukupno 22 miliona, kolika je i ukupna cijena za prodaju. Također, postoji oglašena i imovina u Mramoru u iznosu od 3,5 miliona KM, ali i 100.000 KM koliko je određeno zemljište u mjestu Kiseljak", pojasnila je Bijedić.

S druge strane, predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić upozorio je da će, ukoliko do ponedjeljka ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, blizu 70 radnika doći u krug preduzeća, gdje će boraviti sve do trenutka kada će konačno biti riješena njihova višemjesečna agonija.

"Mi ćemo ovdje spavati! U našoj nakani niko nas neće spriječiti. Mi smo do sada išli mirnim putem, međutim, vidjeli smo da na takav način više ne ide", poručio je Terzić.