BiH
1

Prodaja imovine TTU Tuzla u septembru, nova nada za posao

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Čelništva Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Rudnika Banovići i dalje su zainteresirana za formiranje novog privrednog društva putem kojeg bi bila obavljena kupovina dijela imovine Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla.

Ukoliko sve bude išlo predviđenim planom, ovo bi moglo biti realizirano u septembru, nakon čega bi blizu 70 radnika ovog nekadašnjeg privrednog giganta u stečaju ponovo dobilo posao.

Sve ovo je istaknuto tokom današnjeg sastanka kojem su u krugu tvornice prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović i radnici TTU-a.

Inače, stečajna upravnica Alisa Bijedić prije nekoliko dana objavila je drugi oglas za prodaju imovine TTU-a, a vrijednost je procijenjena na blizu 17 miliona KM.

Kako je navedeno u tekstu oglasa, prodajom su, između ostalog, obuhvaćeni hale za proizvodnju reduktora i teške opreme, pjeskara i dogradnja pjeskare, kotlovnica, restoran, gradilišna baraka, ambulanta te skladišta goriva, maziva i gotovih proizvoda.

Prema nepotvrđenim informacijama sa kojima trenutno raspolaže premijer TK Bego Gutić, Elektroprivreda BiH i Rudnik Banovići za kupovinu imovine putem novoformiranog društva spremni su izdvojiti šest miliona KM.

"Kada se bude oglasila slobodna prodaja dijela TTU-a u septembru mjesecu mi ćemo imati kupca, odnosno to će biti nova kompanija koju će formirati Elektroprivreda BiH i Rudnik Banovići. Prema elaboratu koji je napravila Elektroprivreda BiH i Rudnik Banovići početni broj radnika koji bi trebao biti angažiran je 70, a nakon toga očekuje se proširivanje aktivnosti ovog privrednog društva u cilju da se broj radnika poveća. Mi očekujemo da će ta nova kompanija moći apsorbovati radnike koji su ostali bez posla", kazao je Gutić.

Prvi čovjek TK ističe da će Vlada TK podržati sve one koji se pojave na drugoj javnoj prodaji imovine TTU-a.

"Ukoliko bude boljih ponuda od Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići mi ćemo svakako dati podršku", naglašava Gutić.

Iako su napravljeni određeni pomaci u slučaju TTU-a, radnici ipak nisu u cijelosti zadovoljni.

"Nama je davno rečeno da se čeka septembar mjesec i da će nas kupiti Elektroprivreda BiH i Rudnik Banovići, da će se radnicima uvezati radni staž i da će biti vraćeni na posao. Mi ništa još uvijek nemamo napismeno. Nama je problem što se na sastanku danas nije pojavio premijer FBiH Fadil Novalić. On nam je obećao mnoge stvari koje do danas nisu ispunjene", ističe predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.

Nastavlja da radnici neće odustati od svojih zahtjeva.

"To su uvezivanje radnog staža, povratak 150 radnika na posao te isplaćivanje otpremnine uposlenicima koji ne budu angažovani u narednom periodu. Radnici ne žele još uvijek posegnuti za radikalnijim koracima, a šta će biti na našem narednom skupu koji je zakazan za august, još uvijek ne znam", napominje Terzić.

Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, sudbina radnika ove tuzlanske tvornice nepoznata je već skoro godinu dana.

Prošle jeseni na sastanku kojem su prisustvovali radnici te predstavnici Vlade TK i Vlade FBiH odlučeno je da TTU ide u stečaj, a blizu 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK.

Tada je najavljeno i da će uslijediti otvaranje nove firme u kojoj će blizu 150 radnika dobiti radni angažman. Pomenuto do danas nije ostvareno, a radnici više ne znaju čemu da se nadaju.

"Premijer FBiH Fadil Novalić od samog starta je iskazao spremnost da pomogne u rješavanju problema TTU-a. Ja sam od samog starta govorio da su ovdje neki rokovi bili preambiciozno postavljeni. Kazao sam i da mi ne možemo postavljati rokove i da oni zavise, prije svega, od brzine otvaranja i vođenja stečajnog postupka. Ispostavilo se da sam bio u pravu. Međutim, bitno je da sada imamo neke konkretne termine kada bi se moglo riješiti pitanje TTU-a", dodaje Gutić.

Ukupna dugovanja TTU-a su 38 miliona KM, a najveći dio potražuje Porezna uprava FBiH.

TTU