Objavljen konkurs
40

Vlada želi zadržati mlade ljekare u Sarajevu, osigurala plaće za 56 specijalizacija

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Kantona Sarajevo obezbijedila je plaće za generaciju mladih specijalista te je stoga objavljen javni poziv za 56 specijalizacija iz raznih oblasti medicine.

Sredstva za plaće budućih mladih specijalista osigurali su Ministarstvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo kroz rebalans Budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a što je usvojeno na Skupštini KS. Na isti način osigurana su sredstva za specijalizacije drugih zdravstvenih ustanova, a uskoro se očekuju javni pozivi.

"Novi i obrazovani zdravstveni kadar je nužan za bolje funkcionisanje zdravstvenog sistema u našem Kantonu. Cilj nam je zaposliti i zadržati mlade ljekare kroz uspostavu sistema kadrovskog kontinuiteta, što je jedan od naših strateških prioriteta", rekla je ministrica Sofić.

KCUS je ustanova tercijarnog kliničkog nivoa zdravstvene djelatnosti i veoma je važna za pružanje zdravstvene zaštie građanima našeg Kantona i onima iz drugih dijelova Federacije.

Specijalizacija je uže usmjereno usavršavanje doktora medicine, stomatologije i farmacije i predstavlja stjecanje dodatnih kompetencija prema propisanom programu na osnovu utvrđenog plana potrebnih kadrova.

Njihove kompetencije predstavljaju skup znanja, vještina i stavova. Specijalizanti prolaze uglavnom pet godina stručnog usavršavanja i sudjeluju u aktivnostima i odgovornostima predviđenim programom specijalizacije. Specijalistički staž obavlja se u punoj satnici i punom opsegu u zakonski ovlaštenoj ustanovi, a rad specijalizanata nadziru glavni mentori za određenu granu specijalizacije.

Konkurs za izbor i prijem doktora medicine i magistara farmacije na specijalizaciju možete detaljnije pogledati na stranici KCUS-a.