{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada ZDK-a u ostavci "skresala“ plaće, naknade za rad u komisijama i korištenje auta

F
24.3.2014. u 12:49
7
14
Vlada ZDK-a u ostavci "skresala“ plaće, naknade za rad u komisijama i korištenje auta
7
Vlada ZDK-a u ostavci "skresala“ plaće, naknade za rad u komisijama i korištenje auta
Vlada Zeničko-dobojskog kantona u ostavci je suočena s izuzetno lošim budžetskim prilivom sredstava, a u interesu očuvanja stabilnosti i likvidnosti kantonalnog budžeta, utvrdila je program mjera štednje za ovu godinu i prezentirala javnosti.
Kako je istakao premijer Munib Husejnagić u ostavci, u prvim mjesecima ove godine ostvareni su prihodi od oko 40,66 miliona KM, što je u odnosu na prošlu godinu neznatno povećanje, ali istovremeno smanjeni su prihodi u odnosu na plan.

Ovogodišnji Program mjera štednje Vlade ZDK-a u ostavci bit će realiziran kroz odluke o ograničenjima plaća i drugih ličnih primanja, zatim kroz drastično smanjenje isplata naknada koje nemaju karakter plaća i naknada za rad u komisijama, te zapošljavanja u kantonalnim institucijama.

Ovim programom provođenja restriktivne politike javne potrošnje također ograničava se i korištenje službenih vozila na samo najneophodnije, a predviđa kontrolu ugovaranja poslova i javnih nabavki te materijalnih i drugih troškova.

"Cilj je da se održi stabilnost i likvidnost budžeta, koji su jako upitni zbog izuzetno malog priliva sredstava i to se može smatrati višom silom, pa je traženje unutarnjih rezervi za štednju jedan od načina da se amortizuju udari izazvani smanjenjem prihoda", rekao je danas Husejnagić na pres-konferenciji.

Naveo je da su ove mjere štednje i svojevrstan odgovor na zahtjeve nezadovoljnih građana, koji već mjesec i po dana traže promjene.

Program mjera štednje Vlade ZDK-a precizira rokove i nositelje zadataka, ali ima i manjkavost zbog toga što nema procjene mogućih ušteda.

Do tih podataka doći će se tek analizama, koje će se raditi u kontinuitetu s realizacijom programa, rečeno je na pres-konferenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: