BiH
9

Skupština ZDK usvojila ostavku Vlade ZDK

Piše: T. S.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona u Zenici danas je održana 53. Skupština ZDK na kojoj je odlučeno upućivanje inicijative Parlamentu FBiH za ukidanje "bijelog hljeba", činjenje svega što je u njihovoj moći za ostvarenje zahtjeva građana, ali je i usvojena ostavka premijera Vlade ZDK Muniba Husejnagića.

Na početku sjednice Skupštine usvojen je dnevni red sa 31 glasom "za", nakon čega se pokrenula rasprava o prvoj stavci dnevnog reda, koja je podrazumijevala informisanje o sigurnosnoj situaciji na području ZDK.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić prisutne je upoznao sa sigurnosnom situacijom sa akcentom na 7. februar, što je bila prva tačka dnevnog reda.

Ministar MUP-a ZDK Rifat Delić je kazao kako se nezadovoljstvo građana od 20 godina prelomilo preko leđa policajaca.

"Izašao sam da zaštitim policiju koja je bila na meti linča i medija i političara. Preko njihovih leđa prelomilo se nezadovoljstvo koie se nakupljalo 20 godina. Podržavam više od 90% zahtjeva što traže članovi Plenuma građana ZDK, svi smo ogorčeni na pljačke i druge probleme, ali želim jasno da kažem da ono što se dešavalo nije bio opravdani revolt obespravljenih građana te da je tu bilo svega od politike pa nadalje...", kazao je Delić i dodao:

"Žao mi je što su se prije dva ili tri mjeseca pojedinci udarali u prsa i govorili da će riješiti problem, a kasnije su govorili da to nije u njihovoj nadležnosti, gdje mislim na ministra sigurnosti."

Komesar Fahrudin Bećirović prisutne je upoznao sa situacijom i aktivnostima policijskih službenika u periodu od 6. do 25. februara, nakon čega su zaključci izglasani većinom poslanika Skupštine ZDK.

Druga stavka dnevnog reda podrazumijevala je upoznavanje sa dostavljenim zahtjevima građana Plenuma ZDK, te boračkih udruženja i drugih udruženja građana. Premijer u ostavci Vlade ZDK Munib Husejnagić je u početku svog izlaganja iznio svoj stav o dešavanjima, te kazao:

"Nakon brojnih sastanaka gdje smo dobili veliki broj zahtjeva, mi smo ih smanjili na 21 koji obuhvata sve koje su tražili od nas građani", kazao je Husejnagić, te pozvao sve građane na rješavanje problema dijalogom.

On je podržao većinu zahtjeva građana te dodao da ih je moguće riješiti, dok je za druge obrazložio zašto se ne mogu ostvariti ili je istakao da nisu u nadležnosti kantona.

Svi za ukidanje "bijelog hljeba"

Predstavnici Stranke demokratske akcije su tražili da Kanton podhitno proslijedi zahtjev Vladi Federacije BiH za ukidanjem "bijelog hljeba", te je kazao kako trenutno tu pogodnost u Vladi ZDK koriste tri ministra iz Saveza za bolju budućnost. Iznos "bijelog hljeba" po ministru je oko 2.700 KM mjesečno.

Predstavnik SBB-a Adnan Jupić je podržao inicijativu da se ukine "bijeli hljeb" te da se inicijativom krene prema Federalnoj Vladi za ukidanjem tih prava za ministre, a pozvao je i ministre SBB-a, koji trenutno koriste to pravo, da se odreknu tog prava kako bi se što prije riješio problem.

Zaključci ove rasprave jesu da će u roku od 30 dana biti proslijeđen zahtjev Parlamentu Federacije BiH za ukidanjem "bijelog hljeba", te da će se raditi na ispunjenju zahtjeva građana i drugih udurženja o ćemu će se informisati Skupština ZDK u roku od 60 dana.

Ostavka Vlade ZDK

Treća stavka današnjeg zasjedanja Skupštine ZDK bila je razmatranje ostavke Vlade ZDK te iznalaženje načina obezbjeđivanja kontinuiteta rada izvršnih organa vlasti u cilju sprječavanja potpune blokade rada svih organa i institucija ZDK.

Predsjednik komisije za imenovanje Jasmin Imamović je istakao da je komisija donijela odluku da se danas izglasa ostavka premijera Vlade ZDK Muniba Husejnagića.

"Svima je jasno u kakvim sam okolnostima obećao, napisao i još uvijek stojim iza svojih riječi i to nikada neću poreći. Prema Skupštini sam podnio akt i ostajem pri odluci o ostavci. Nemam namjeru da se branim i obrazlažem, čista obraza sam radio koliko sam mogao u cilju poboljšanja situacije. Situaciju koju sam zatekao nisam mogao da ispravim ali sam redovno isplaćivao sve naknade kada sam ja došao. Nisam uradio ništa protiv zakona i radio sam koliko sam mogao", kazao je Husejnagić.

Nakon rasprave, uslijedilo je glasanje kojim je usvojena ostavka premijera Vlade sa 34 glasa "za".

Dalji postupci o formiranju nove Vlade ZDK bit će poznati narednih dana.