{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada USK-a donijela odluku o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina

F
14.6.2012. u 19:08
0
0
Vlada USK-a donijela odluku o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina
0
Vlada USK-a donijela odluku o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici u Bihaću usvojila je, između ostalog, odluku o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina, kao posebnog savjetodavnog tijela, koje sačinjavaju predstavnici udruženja nacionalnih manjina sa sjedištem na području Kantona.
Usvojena je i odluka o sufinansiranju ovogodišnje 40. jubilarne Internacionalne turističke Una regate u iznosu od 25.000 KM. Formiran je Organizacioni odbor za njeno održavanje, kojeg će predvoditi premijer USK-a, Hamdija Lipovača. Prihvaćen je i plan upisa studenata na Univerzitetu u Bihaću u akademskoj 2012./2013. godini, s tim da nije data saglasnost na ukidanje Odsjeka za engleski jezik na Pedagoškom fakultetu. "Nećemo dozvoliti da to bude jedini Pedagoški fakultet bez tog odsjeka, a probleme s kadrom, što je istaknuto kao povod, Univerzitet mora riješiti uz podršku Vlade USK-a", kazao je ministar obrazovanja, Dario Jurić. Resorno ministarstvo za taj odsjek predložilo je istu upisnu kvotu, kao i na ostalim odsjecima Pedagoškog fakulteta. "U odnosu na prošlu, u ovoj akademskoj godini na bihaćkom Univerzitetu zabilježen je pad upisne kvote za 134 vanredna i za oko 40 redovnih i paralelnih studenata", istakao je Jurić.

Ministri su usvojili i odluku o programu utroška sredstava za organizaciju i rad mrtvozorničke službe, koja je po novom zakonu prešla iz nadležnosti općina na kantonalni nivo, te su za te namjene planirana sredstva od 100.000 maraka. Usvojene su i odluke o subvencijama domovima zdravlja u Bosanskoj Krupi i Ključu u iznosu od po 30.000 maraka, za nabavku opreme. Vlada Kantona danas je imenovala i komisiju, koja ima zadatak da istraži mogućnosti za interesovanja turske kompanije Esat za višemilionska ulaganja ulaganja u poljoprivredni sektor. Turci su zainteresirani, između ostalog, za zakup 5.000 hektara obradivog zemljišta, pa će komisija utvrditi raspoloživost tražene površine i imovinsko pravne odnose, kako bi se krenulo u realizaciju ove saradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: