{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština USK-a usvojila Zakon o javno-privatnom partnerstvu

F
9.7.2012. u 17:32
0
0
Skupština USK-a usvojila Zakon o javno-privatnom partnerstvu
0
Skupština USK-a usvojila Zakon o javno-privatnom partnerstvu
Skupština USK-a
U Bihaću, u toku sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), sa dnevnim redom od 12 tačaka poslanici su, između ostalog, usvojili prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu, kojim se kako je kazano, reguliše odnos privatnog kapitala i javnog dobra. Tokom rasprave čulo se niz zamjerki na ovaj zakon, među kojima i to da će njegovu primjenu usporavati procedura javnih nabavki, te da Komisija za koncesije, koja je zadužena za njegovu provedbu, neće moći odgovoriti toj zadaći. Radi se o reformskom zakonu, koji je, kako je istakao premijer USK-a Hamdija Lipovača, usklađen sa standardima Evropske unije (EU), za razliku od drugih kantona ili entiteta u BiH. "Procedure su duge, ali transparentne i zakonite", pojasnio je Lipovača naglašavajući da kada naša zemlja uđe u EU, neće biti potrebe za usaglašavanjem Zakona.
Poslanici su nakon duže rasprave primili k znanju informaciju o stanju na Univerzitetu u Bihaću, koje nije ocijenjeno idealnim, ali ni katastrofalnim. I ovog puta, poslanici su u disksijama naglašavali probleme sa kojima se ova visokoškolska ustanova susreće od svog osnivanja. Radi se o nedostatku prostora, nedovoljnom broju stručnog kadra, te manjku potrebne opreme. Uz to, kako se moglo čuti, treba poraditi i na boljem odnosu između resornog ministarstva i Univerziteta, kao i međuljudskim odnosima na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Uz određene dopune, prihvaćene su i mjere, koje je resorno ministarstvo predložilo za prevazilaženje ovog stanja, a do jeseni bi, prema riječima ministra Darija Jurića, trebala biti urađena i Strategija razvoja visokog obrazovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: