BiH
12

Turci zainteresirani za ulaganja u poljoprivredu USK

FENA
Bihać
Bihać
Delegacija turske kompanije Esat, jedne od vodećih u toj zemlji u oblasti poljoprivrede, koju je predvodio direktor Esat Murat Silspur, sastala se danas u Bihaću sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona (USK).

Silspur je domaćinima predočio pismo namjere o potencijalnim ulaganjima na području Kantona, u visini od oko 10 miliona eura, što su spremni realizirati u roku od šest mjeseci, a čime bi posao dobilo oko 1.000 ljudi.

Radi se o investicijama u poljoprivrednu proizvodnju, kao i prerađivačke kapacitete i postrojenja za finalni proizvod, koji bi bio plasiran na domaće i inostrano tržište.

Turci su izrazili zainteresiranost za određene pogone velikokladuškog Agrokomerca, u kojima bi se bavili preradom uzgojenog voća i povrća.

Od predstavnika vlasti zatražena je podrška za realizaciju ovog projekta, prije svega kroz obezbjeđivanje potrebne dokumentacije. Oni su izrazili spremnost da to i učine, posebno jer se radi o projektu, koji će omogućiti novo zapošljavanje.