{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić razgovarao sa renomiranim turskim privrednicima

F
25.3.2012. u 14:12
0
8
Tihić razgovarao sa renomiranim turskim privrednicima
0
Tihić razgovarao sa renomiranim turskim privrednicima
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić primio je delegaciju renomiranih privrednika Republike Turske iz sfere prehrambene industrije.
Gosti iz Turske su predstavili projekt u okviru kojeg je predviđeno formiranje više od 1.000 farmi i otvaranje 2.500-3.000 novih radnih mjesta. Ukupna izvozna vrijednost projekta bi iznosila 500 miliona konvertibilnih maraka, dok bi se povećanje u unutrašnjoj trgovini Bosne i Hercegovine kretalo oko 300 miliona. Na ovaj način bi se omogućio ne samo razvoj primarne grane djelatnosti, već bi bio osiguran i razvoj mnogih drugih djelatnosti prehrambene industrije.

Turski partneri u projektu bili bi renomirani proizvođači mlijeka, mliječnih proizvoda i niza drugih prehrambenih artikala sa osiguranim tržištima i plasmanima roba i proizvoda iz Bosne i Hercegovine, širom Evrope i svijeta, od Sjedinjnih Američkih Država do Japana. Radi se o kompanijama koje su na svjetskim tržištima prisutne preko 30 godina.

Predsjednik Tihić izrazio je veliko zadovoljstvo ozbiljnim i studioznim pristupom ispitivanju resursa i kapaciteta Bosne i Hercegovine te se zajedno sa predstavnicima SDA u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima stavio na raspolaganje uglednim privrednicima.

U nastavku je naglasio „da izuzetno dobra politička saradnje dvije prijateljske zemlje mora biti praćena snažnijim ekonomskim povezivanjem i unapređenjem privredne saradnje“.

Aybar Uluca, kao vođa projekta je, uz iskazanu podršku ovako snažnog partnera sa bosanskohercegovačke strane, izrazio „duboku uvjerenost u uspješnu implementaciju projekta, koji će unaprijediti cjelokupnu prehrambenu industriju naše zemlje, razvoj ruralne sredine te obrazovnih kapaciteta veterinarskog i poljoprivrednog fakulteta“, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: