{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada TK: Ne postoje odlučjući razlozi za ostavke

F
29.10.2014. u 14:23
0
4
Vlada TK: Ne postoje odlučjući razlozi za ostavke
0
Vlada TK: Ne postoje odlučjući razlozi za ostavke
Razumijevajući teško stanje i probleme obespravljenih radnika firmi na području Tuzlanskog kantona, na čijem rješavanju će Vlada i dalje istrajavati i pokušati rješavati u okviru svojih mogućnosti, Vlada Tuzlanskog kantona ocjenjuje da trenutno ne postoje odlučujući razlozi da Premijer i ostali članovi Vlade TK podnesu ostavke, te time dodatno otežaju stanje u privredi i drugim oblastima, navodi se u saopćenju Vlade TK.
Podnošenje ostavki članova Vlade TK ni na kakav način neće trenutno stanje učiniti boljim, niti će riješiti i jedan od trenutnih problema.

U Vladi smatraju da se ovakvim načinom promjene bilo kog organa vlasti uvodi sistem ili model promjene vlasti koji nije primjeren demokratskim modelima promjene vlasti. Takođe se nadaju da će se objavom konačnih izbornih rezultata u što kraćem roku konstituisati Skupština TK, definisati parlamentarna većina i na demokratski način imenovati nova Vlada.

Kantonalna vlada je u ovom, relativno kratkom mandatu, kako dalje stoji, bila potpuno posvećena rješavanju nagomilanih problema u našem Kantonu, te dodatno opterećena štetama izazvanim nezapamćenim prirodnim katastrofama na području Tuzlanskog kantona.

Kao rezultate izdvojili su kontinuitet isplata plata zaposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, pravednost u raspodjeli ograničenih budžetskih sredstava prema općinama, solidarnost u pristupu raznim ciljnim skupinama, ulagali smo maksimalne napore za otvaranje novih radnih mjesta. Smanjili su i rastrošnost budžetskih sredstava, donijeli veliki broj odluka i prijedloga zakona čija primjena će osigurati višemilionske uštede u ovoj i narednim godiiama.

Samo u 2014. godini projicirani budžetski deficit će u odnosu na planirani biti manji za najmanje 20 miliona KM, a da nije bilo šteta izazvanih prirodnim katastrofama taj iznos bi se dodatno smanjio za 15 miliona KM. Urađen je značajan broj studija, analiza koje će budućim vladama biti odlična podloga za kreiranje ekonomskih politika, te po prvi put Tuzlanski kanton ima Vodič za investitore.

"Započeli smo sa izradom Strategije razvoja TK za period 2016-2020. i još mnoge projekte. Svoj rad smo temeljili na transparentnosti o čemu najbolje svjedoči sadržaj zvaničnog web portala Vlade TK. Zabilježili smo, značajan napredak u osiguranju posla za privredna društva TTU, 'Aida' i 'Livnica čelika'. Uradili brojne konkretne aktivnosti za veliki broj preduzeća kojima smo doprinjeli otvaranju novih radnih mjesta. Jedan od primjera je općina Kladanj, gdje će u tri preduzeća do kraja godine biti uposleno najmanje 100 radnika, a u narednim godinama taj broj bi se mogao utrostručiti", navodi se u saopćenju.

Kada su u pitanju 'Dita' i 'Konjuh' uloženi su maksimalni napori na realizaciji obećanja radnicima privrednih društava te pokretanje proizvodnje i revitalizaciji poslovanja u ovim privrednim društvima.

"Odabrali smo pristup kupovine većinskog udjela dionica, radi sticanja aktivne uloge u revitalizaciji poslovanja kroz proces finansijske konsolidacije. Namjera je bila kroz proces konsolidacije pokrenuti proizvodnju, riješiti radno-pravni status zaposlenih, otvoriti nova radna mjesta, pronaći renomiranog strateškog partnera koji bi garantirao kontinuitet poslovanja. U slučaju privrednog društva 'Dita' naišli smo na prepreke pravne prirode čija priroda je takva da se privremeno proces koji je došao u završnu fazu mora zaustaviti. U slučaju privrednog društva 'Konjuh' i dalje se provode planirane aktivnosti", navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: