Privreda
12

Vlada TK spremna kupiti dionice Fabrike deterdženata Dita

Piše: D. Brkić
Prioritetni ciljevi Vlade Tuzlanskog kantonu, koja je etiketirana kao ekspertna, bili su pokretanje proizvodnje u Fabrici deterdženata Tuzla i Fabrike namještaja Konjuh. Ekspertnoj vladi se polako približava kraj mandata, a ispunjenje prioritetnih ciljeva nije ni na pomolu.

Zbog višegodišnje agonije radnici Fabrike deterdženata Dita danas su se okupili ispred tuzlanskog BKC-a gdje je u toku bila redovna sjednica Vlade TK na čijem je dnevnom redu bili i pitanje Dite.

"Ne znam koji su motivi radničkog okupljanja ispred BKC-a. Oni imaju mnoštvo razloga za svoje nezadovoljstvo, jer njihova agonija traje četiri godine. Ova vlada nije prouzročila njihove probleme niti su problemi nastali u mandatu ove vlade. Mi rješavamo njihove probleme u skladu sa zakonskim odredbama. Ponavljam da bih i ja volio da postupak budu što brži, ali propisi su takvi i mi ih moramo poštovati", kaže Bahrija Umihanić, premijer TK.

Umihanić navodi kako je Vlada TK pripremila ugovor o kupovini dionica Dite, ali da je za sljedeći korak neophodno mišljenje Ured za zakonodavstvo i Ured za pravobranilaštvo.

"Resornog ministra smo zadužili da preduzme dalje aktivnosti s ciljem preuzimanja preduzeća Dita. Nakon mišljenja Ureda za zakonodavstvo i Ureda za pravobranilaštvo mi ćemo pristupiti daljim koracima, odnosno kupovini dionica Dite. Vlada TK ne radi ništa suprotno zakonu, a i radnici Dite su cijelo vrijeme za revitalizaciju preduzeća i pokretanje proizvodnje", tvrdi Umihanić.

Premijer Umihanić navodi kako rokova za završetak postupka nema, ali je itekako važno da se što prije imenuje Upravni odbor i direktor te da se uđe u proces apliciranja prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji.