{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada TK spremna kupiti dionice Fabrike deterdženata Dita

9.9.2014. u 13:00
12
24
Vlada TK spremna kupiti dionice Fabrike deterdženata Dita
12
Vlada TK  spremna kupiti dionice Fabrike deterdženata Dita
Prioritetni ciljevi Vlade Tuzlanskog kantonu, koja je etiketirana kao ekspertna, bili su pokretanje proizvodnje u Fabrici deterdženata Tuzla i Fabrike namještaja Konjuh. Ekspertnoj vladi se polako približava kraj mandata, a ispunjenje prioritetnih ciljeva nije ni na pomolu.
Zbog višegodišnje agonije radnici Fabrike deterdženata Dita danas su se okupili ispred tuzlanskog BKC-a gdje je u toku bila redovna sjednica Vlade TK na čijem je dnevnom redu bili i pitanje Dite.

"Ne znam koji su motivi radničkog okupljanja ispred BKC-a. Oni imaju mnoštvo razloga za svoje nezadovoljstvo, jer njihova agonija traje četiri godine. Ova vlada nije prouzročila njihove probleme niti su problemi nastali u mandatu ove vlade. Mi rješavamo njihove probleme u skladu sa zakonskim odredbama. Ponavljam da bih i ja volio da postupak budu što brži, ali propisi su takvi i mi ih moramo poštovati", kaže Bahrija Umihanić, premijer TK.

Umihanić navodi kako je Vlada TK pripremila ugovor o kupovini dionica Dite, ali da je za sljedeći korak neophodno mišljenje Ured za zakonodavstvo i Ured za pravobranilaštvo.

"Resornog ministra smo zadužili da preduzme dalje aktivnosti s ciljem preuzimanja preduzeća Dita. Nakon mišljenja Ureda za zakonodavstvo i Ureda za pravobranilaštvo mi ćemo pristupiti daljim koracima, odnosno kupovini dionica Dite. Vlada TK ne radi ništa suprotno zakonu, a i radnici Dite su cijelo vrijeme za revitalizaciju preduzeća i pokretanje proizvodnje", tvrdi Umihanić.

Premijer Umihanić navodi kako rokova za završetak postupka nema, ali je itekako važno da se što prije imenuje Upravni odbor i direktor te da se uđe u proces apliciranja prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: