BiH
4

CCI: Vlade TK mijenjane su "daljinskim upravljačem" iz Sarajeva

Piše: D. Brkić
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Tuzli prezentovali monitoring rada Skupštine TK i Vlade TK u mandatnom periodu 2010.-2014.

Rezultati su, u najblažu ruku, poražavajući. Broj radnih mjesta u TK se smanjio za 2.000, a broj nezaposlenih povećao za preko 67.000. Rast plata od tri posto, kako navode u CCI-u, su "progutali" povećani troškovi života za 4,8 posto. Na kraju kumulativni deficit u budžetu TK iznosi 109 miliona KM tako da je najmnogoljudniji kanton u FBiH faktički pred bankrotom.

"Do kraja četverogodišnjeg mandata u Skupštini TK se promijenilo šest parlamentarnih većina i tri saziva Vlade TK, koje su nekoliko puta rekonstruisane. Prekompozicije u Skupštini TK su se događale kroz teške političke konfrontacije, odsustvo konstruktivnog dijaloga i traženja kompromisa. Građani Tuzlanskog kantona bili su taoci političkih igara oko usvajanja budžeta, koji je samo u posljednjoj godini aktuelnog mandata usvojen na vrijeme", navodi Mersed Avdić iz CCI-a Tuzla.

Skupština TK je u 2012. i 2014. godini kasnila sa donošenjem programa rada, a u poređenju sa prethodnim sazivom Skupštine TK realizovala je gotovo identičan broj mjera – ukupno 195.

"Zakonodovna vlast je u toku mandata koštala građane TK 6,8 miliona KM, a ako toj cifri dodamo materijalne troškove i novac za funkcionisanje političkih stranaka, tada možemo govoriti i o cifri od devet miliona KM", navodi Avdić.

Od 2010. godine do danas u Tuzlanskom kantonu se promijenilo sedam sastava izvršne vlasti.

"Vlada TK se u mandatu 2010.-2014. godina mijenja kao na traci. Prvo, daljinskim upravljačem iz Sarajeva, a potom i turbulentnim dešavanjima unatar stranaka, Skupštine TK i konačno na ulicama. Tuzlanski kanton je čak u dva navrata bio bez izvršne vlasti. Najprije od 15. maja do 31. maja 2013. godine, a potom i od 11. februara do 26. marta 2014. godine", navodi Muris Bulić iz CCI-a Tuzla.

U monitoringu CCI-a navosi se kako je Vlada TK u svim godinama mandata kršila Zakon o budžetima FBiH. Također, navedeno je kako su inostrane investicije zaobilazile TK, a da je su prirodne nesreće odnijele i posljednju nadu za otvaranje novih radnih mjesta.

CCI