Prolongirano izjašnjavanje
9

Vlada TK ima šest dana ili studenti izlaze na ulice

Piše: D. Brkić
Izjašnjavanje o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada TK prolongirano je do daljnjeg. Naime, poslanici u Skupštini TK trebali su se izjasniti i o članovima 104. i 125., koji su usaglašeni na pregovorima Unije studenata i predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Međutim, aktuelnoj koaliciji SDP-a, SBB-a i NS Radom za boljitak bila su neophodna još dva glasa, a iz nepoznatih razloga sjednici nisu prisustvovali Samir Kamenjašević (NS Radom za boljitak) i Semir Turbić (SBB), tako da se počelo spekulisati kako je na pomolu raspad vladajuće koalicije.

"Nama su od političara potrebna djela, a ne riječi. Ne mogu nam govoriti kako su za nas, a ne glesati za nas. Mi ostavljamo Vladi TK šest dana, ne pet ili sedam, da usaglasi izmjene i dopune Zakona. Ako to ne učini mi ćemo izaći na ulice. Očito da se igraju sa nama, ali i mi se znamo igrati sa njima", kaže predsjednik Unije studenata Nedžad Hodžić.

Resorna ministrica Nađa Avdibašić-Vukadinović je naprasno napustila konferenciju za medije. U uvodu je rekla kako studenti nemaju razloga za proteste te da će sve što je dogovoreno na internom sastanku Unije studenata i resornog ministarsva biti i usvojeno. Kada? Taj odgovor očekuju studenti Univerziteta u Tuzli koji čekaju usvajanje Zakona kako bi se upisali na fakultete.

Podsjetimo kako su sporni članovi 104. i 125. i da je dogovoreno kako će studenti u ovoj akademskoj godini plaćati 50 posto od cijene školarine. Očito je kako političari nisu prepoznali probleme studenata i da su odlučili da se s njima poigraju još nekoliko dana. Međutim, studenti kažu kako će iz cijelog slučaja izaći kao pobjednici, a da u borbi za svoja prava neće isključiti ni radikalne mjere.