{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada TK ima šest dana ili studenti izlaze na ulice

8.11.2012. u 15:08
9
5
Vlada TK ima šest dana ili studenti izlaze na ulice
9
Vlada TK ima šest dana ili studenti izlaze na ulice
Izjašnjavanje o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada TK prolongirano je do daljnjeg. Naime, poslanici u Skupštini TK trebali su se izjasniti i o članovima 104. i 125., koji su usaglašeni na pregovorima Unije studenata i predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
Međutim, aktuelnoj koaliciji SDP-a, SBB-a i NS Radom za boljitak bila su neophodna još dva glasa, a iz nepoznatih razloga sjednici nisu prisustvovali Samir Kamenjašević (NS Radom za boljitak) i Semir Turbić (SBB), tako da se počelo spekulisati kako je na pomolu raspad vladajuće koalicije.

"Nama su od političara potrebna djela, a ne riječi. Ne mogu nam govoriti kako su za nas, a ne glesati za nas. Mi ostavljamo Vladi TK šest dana, ne pet ili sedam, da usaglasi izmjene i dopune Zakona. Ako to ne učini mi ćemo izaći na ulice. Očito da se igraju sa nama, ali i mi se znamo igrati sa njima", kaže predsjednik Unije studenata Nedžad Hodžić.

Resorna ministrica Nađa Avdibašić-Vukadinović je naprasno napustila konferenciju za medije. U uvodu je rekla kako studenti nemaju razloga za proteste te da će sve što je dogovoreno na internom sastanku Unije studenata i resornog ministarsva biti i usvojeno. Kada? Taj odgovor očekuju studenti Univerziteta u Tuzli koji čekaju usvajanje Zakona kako bi se upisali na fakultete.

Podsjetimo kako su sporni članovi 104. i 125. i da je dogovoreno kako će studenti u ovoj akademskoj godini plaćati 50 posto od cijene školarine. Očito je kako političari nisu prepoznali probleme studenata i da su odlučili da se s njima poigraju još nekoliko dana. Međutim, studenti kažu kako će iz cijelog slučaja izaći kao pobjednici, a da u borbi za svoja prava neće isključiti ni radikalne mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: